Претражи овај блог

четвртак, 11. јул 2013.

АРХИТЕКТУРА БЕОГРАДА - Михајло Митровић


Монографија Михајла Митровића представља ауторску антологију најзначајнијих београдских здања изграђених током последњих шездесетак година која српској престоници дају данашњи профил и сведоче и сведочиће о времену у коме су настајала. Књига је састављена из два дела. Први део обухвата период од 1950. до 1970. године, и он је као засебна књига објављен у издању “Југославије” 1975, под насловом Новија архитектура Београда,док је други део, који обухвата период од 1971. до 2012, написан за ову прилику.


Хронолошки први објекат представљен у књизи јесте Палата Савезног извршног већа на Новом Београду (1947), дело архитеката Антона Улриха, Владимира Поточњака, Златка Најмана и Драгице Перак, а хронолошки последњи објекти јесу стамбенопословна зграда у Таковској 5 Михајла Митровића и породична кућа у Улици Косте Војиновића, коју је пројектовао Бранислав Митровић, обе реализоване 2012.

За писање ове књиге није коришћена уобичајена литература; она је плод непрестаног, знатижељног и менталног дежурства на градитељској сцени Београда, посматрања одабраних објеката кроз субјективну пројектантску призму и лична пројектантска искуства, у светлу мноштва чињеница на којима настаје архитектонско.

Цена: 1.296,00 РСД

Нема коментара:

Постави коментар