Претражи овај блог

среда, 2. јул 2014.

Представљена књига ВОЈСКА НЕДИЋЕВЕ СРБИЈЕ

У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 1. јула представљена је књига Војска Недићеве Србије – Оружане снаге Српске владе 1941–1945. Бојана Б. Димитријевића.

О књизи је, осим аутора, говорио и уредник издања Борисав Челиковић.

„Милан Недић и војна организација којом је руководио, остали су непознаница због њихове комплексне организације, а Димитријевић је дао студију која је темељ будућих истраживања“, приметио је Челиковић.

Oн је истакао да је важно да овакве студије буду доступне ширем кругу публике, посебно с обзиром на образовање које смо имали на ову тему. „Важно је да се ова књига, осим у књижарама, нађе и у библиотекама и буде доступна свима“.

Димитријевић је напоменуо да је боравећи у Енглеској, пре осам година, упознао много припадника Недићеве војске и приметио сам да иако имају по 80, 90 година често говоре о догађајима везаним за те ратне године.

„То ме је и подстакло да се бавим овом темом, а такође ми се чини и да су колеге историчари избегавали да се баве Недићевом владом као контроверзном темом“, рекао је он, напоменувши да и данас постоје дилеме каква је улога Недићеве војске и у којој мери су они били колаборационисти.

Аутор је нагласио и да фотографије у књизи, које су до сада углавном необјављене, покушавају читаоцу да визуализују овај рат.

Ова монографија нуди систематизована сазнања о оружаним одредима Српске владе генерала Недића: њиховом настанку у најтежем тренутку за Србију где је Немачка репресалијама покушала да угуши устанак, ангажовању у борбама с покретима отпора у Србији, специфичном односу с немачким окупатором, наоружању, изгледу и идеологији. Обухвата деловање Српске државне и граничне страже, Српског добровољачког корпуса и Српске четничке команде Косте Пећанца. Такође, у њој су обрађени боравак ових снага у завршном делу рата на Словеначком приморју и ликвидација дела ових снага које су Британци предали партизанима маја 1945. године.

Досадашња, али и нова сазнања, представљена су у овој књизи у контексту ратних догађаја у Србији, који у претходној историографији нису довољно подробно описани. Будући да је деловање оружаних састава Недићеве владе било континуирано током целокупног њеног постојања, од септембра 1941. до октобра 1944, адекватно сазнање о њима добродошло је за разумевање контекста ратних догађаја у Србији у том периоду.

Нема коментара:

Постави коментар