Претражи овај блог

четвртак, 14. август 2014.

КОМИКА И ЕТИКА НАРОДНЕ ЕРОТИКЕ-Миленко Мисаиловић

„Мисаиловић је себи поставио важан задатак, и у томе успео, да докаже како Еро многим својим димензијама превазилази регионални простор, носећи у себи шира и општељудска значења. Тиме се Еро придружује нашим и светским довитљивцима: Ћоси, Насрадин-хоџи, Хитер Петру, па чак и Бомаршеовом Фигару. Јер, наша народна историја се испољава и као историја народног смеха, као што историја смеха, постаје историја народа и народног духа. Испољавајући обележја заједничка сваком народном хумору, који се рађа и развија међу народима широм света, ерски хумор, као и сваки други хумор, испољава и своје посебности. Тајна и трајна веза између ерског или народног хумора и еротског народног хумора је – освајање слободе.“

Бранислав Бане Јовановић

„Миленко Мисаиловић, свестан коју народну основу има пред собом, лист по лист (а за сваки лист ове књиге можемо са правом рећи да је Евин) темељно, одговорно и сериозно тумачио сваку песму, разлажући стих по стих, налазећи и многа скривена значења, свестан да је на божанском трагу.
Тако је стрпљиво, али јасно откривао тајну опстанка српског народа у најтежим временима када је изгледало да га никакво, па ни Господње чудо не може од нестанка спасити.
Схватио је да је ова српска еротска лирика настајала истовремено и паралелно са, у свету хваљеном, српском епском поезијом.
Етика је код народа одржавала српску националну свест, а еротска лирика је била истрајна и непрекидна свест о обнови народа и позив на њу.
Тако нам Миленко Мисаиловић открива како је у најтежим данима народног опстанка еротика била величанствена радост његовог народа.“


Милован Витезовић

прво издање, 2014.
 13,5 х 20 цм, 248 стр.,
броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1779-3
Цена: 495,00 РСД
Нема коментара:

Постави коментар