У Културном центру Новог Сада је у уторак, 21. априла, организовано представљање другог кола Дела Станислава Винавера, саиздавачки подухват Службеног гласника и Завода за уџбенике.
На представљању су говорили проф. др Гојко Тешић, приређивач, и проф. др Сава Дамјанов.
Дамјанов је истакао важност сакупљања и издавања материјала и Винаверових дела, испричавши како су се Гојко Тешић и он пре 35 година срели у Винаверовој улици.
„Та улица се налазила у часопису Књижевна реч, а последњој страни где је објављиван материјал о Винаверу“, казао је он.
Тешић је представио седамнаест књига које обухватају целокупни опус најзначајнијег енциклопедијског духа српске књижевности и културе, док је осамнаеста посвећена његовом делу (Заноси и пркоси Станислава Винавера - Критичари о делу Станислава Винавера).
„Објављивањем ових књига испунио сам своју дугогодишњу жељу“, признао је он.
Овај капитални издавачки подухват обухвата дела једног од најзначајнијих писаца модерне српске књижевности и гласника наше културе у модерној европској традицији 20. века. Истовремено је и показатељ просветитељских намера и настојања издавача да покажу да су култура и културни идентитет највише духовне вредности једног народа.
ДЕЛА СТАНИСЛАВА ВИНАВЕРА обилују и богатом иконографском грађом коју чине бројни аутографи Винаверових текстова, илустрације и фотографије. Приредио их је највећи и најзначајнији проучавалац Винаверовог опуса Гојко Тешић, а уредница издања је Милка Зјачић Аврамовић.
Прво коло објављено је 2012. и добило је Награду за издавачки подухват године на 57. МЕЂУНАРОДНОМ БЕОГРАДСКОМ САЈМУ 2012, док су Дела Станислава Винавера у два кола, добитник специјалне награде на актуелном, 21. МЕЂУНАРОДНОМ САЛОНУ КЊИГА У НОВОМ САДУ.