Претражи овај блог

понедељак, 5. јануар 2015.

КОСОВСКИ КУЛТУРОЛОШКИ МИТ - Сања Бошковић

Косовски културолошки мит, као културна чињеница проистекла из симбиозе разнородних духовних искустава и памћења, одражава једну врсту виртуелног културног пејзажа забележеног у језику и усменом завештању.
Пред нама је покушај једног другачијег читања културног наслеђа и у оквиру њега јединствене културолошке чињенице као што је мит о Косову. Посебно нас је занимало да установимо место настанка, или место духовног порекла Косовског мита, затим да одредимо његову природу, као и улогу у стварању и очувању културног и колективног идентитета Срба.
Косовски културолошки мит се појављује као једна од духовних константи у односу на коју се свако време и свака генерација одређују. Било би занимљиво сазнати шта је то што условљава и намеће поколењима такву врсту одређења и у којој мери се ментална карта Косовског мита подудара са историјском географијом српског народа. У времену пољуљаног идентитета и замагљених историјских смерница, можда није лоше заћи у структуре колективне свести и подсвести, које нам рефлектује косовска културна заоставштина, не бисмо ли боље спознали сами себе и песму која, испевана, већ вековима пева о нама...

прво издање, 2014, 13,5 х 20 цм, 492 стр., броширан повез, ћирилица,
ISBN 978-86-519-1833-2
 
цена: 880,00 РСД

Нема коментара:

Постави коментар