У великој сали Руског дома у недељу, 4. септембра представљена је књига Свет без Русије? Јевгенија Максимовича Примакова. Академик и члан председништва Руске академије наука, Јевгениј Примаков је руски економиста и дипломата, некадашњи председник владе Руске Федерације, а обављао је и дужности министра иностраних послова Русије, као и директора обавештајне службе Русије. Поред тога био је и новинар, што се види у изврсно написаној књизи која је подједнако интересантна и стручњацима и радозналим читаоцима.

О књизи су, поред аутора, говорили и амбасадор Русије у Србији Александар Конузин, директор Руског дома Михаил Денисов и декан Факултета безбедности Владимир Цветковић, уредник Гласникове едиције Студије безбедности

Књига Свет без Русије? представља објективну анализу места и улоге Русије у савременом свету. Посебно се разматрају горући проблеми који раздвајају Русију и САД, те објашњава како је виђена америчка спољнополитичка стратегија из Москве за време председничког мандата Буша млађег и ко је био њен стварни иницијатор. Аутор је убеђен да Русија свој значај у светској политици не би требало да потврђује кроз конфронтацију с било ким. Међутим, покушај неких политичара на Западу да Русију избришу са списка великих сила, да омаловаже њен потенцијал, динамику и перспективе развоја, може се објаснити једино политичком кратковидошћу.

Иако читалац у књизи налази низ критичких примедби упућених на адресу руске праксе, изводи се закључак да унутрашњи курс којим је Русија закорачила у XXI век, уз сву сложеност и извесне грешке, утиче на њено високо место у светској политици и међународним односима. 

Детаљно су размотрени проблеми светског поретка након завршетка хладног рата, могућности нове идеолошке поделе света и дата је критичка анализа праксе извоза демократије. Посебна пажња је посвећена питањима која се односе на међународни тероризам, као и неким недавним конфликтима – ситуацији у Ираку, на Косову, „петодневном рату“ у Јужној Осетији. Анализира се ситуација у вези са светском економском кризом. Али, основна идеја књиге, по ауторовом мишљењу, јесте оправданост реалности постојања широког поља објективно подударних интереса у новонасталом мултиполарном свету.

Примаков је у поздравном говору оценио да је српска читалачка публика вероватно више од других заинтересована за ову књигу која представља анализу међународних политичких односа у свету са делом који је посвећен Балкану и посебно Косову. Нарочито је истакао значај мултиполарности у данашњем свету, за коју се залаже и Хилари Клинтон, а која је настала као последица завршетка хладног рата. 

„Радостан сам што сам овде јер волим Србе. На Косову је створена ситуација ћорсокака. Морам да кажем да сам као министар спољних послова Русије био члан контакт групе и да никада ни у једном документу није поменуто да Косово може постати самостално“, рекао је Примаков. 

Он је нагласио да је ипак више од 80 држава признало независност Косова, али да Србија и Русија то никада неће учинити, што је пропраћено громогласним аплаузом. 

„Треба тражити излаз из ове ситуације демократским политичким методама. Сигуран сам да ће Русија бити партнер Србији у тражењу механизма безбедности за српско становништво на Косову“, рекао је Примаков  

Он је рекао да се у Босни и Херцеговини не сме мењати уређење предвиђено Дејтонским споразумом и да не треба терати Србе у унитарну БиХ мимо њихове воље. 

Уредник издања и декан Факултета безбедности Владимир Цветковић, истакао је да је, након књиге Друга шанса Америке Збигњева Бжежинског, објављене у Гласниковој едицији Студије безбедности, књига Примакова својеврстан одговор који анализира исте геополитичке теме из другог угла. Док Бжежински разматра Америчке политичке потезе, у књизи Свет без Русије? Јевгениј Примаков говори о руском утицају али и промени става великих сила. Реч је о детаљној анализи нових односа у којима се посебна пажња скреће на међународно право, што је српским читаоцима посебно занимљиво, пре свега због Косова о коме се у књизи говори.

Извор:  http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljena-knjiga-svet-bez-rusije-jevgenija-primakova