Претражи овај блог

среда, 26. септембар 2012.

Представљена књига 1941. ГОДИНА КОЈА СЕ ВРАЋА

26. Септембар 2012.

У Малој сали Коларчеве задужбине, у уторак 25. септембра, у присусту великог броја посетилаца, представљена је књига 1941. Година која се враћа Славка Голдштајна у издању Синопсиса и Гласника.

О књизи су говорили: Латинка Перовић, Теофил Панчић и аутор.

У књизи интригантног наслова познати хрватски издавач и публициста Славко Голдштајн, исписујући личну и породичну биографију, нуди прилично обимну студију једног поднебља и једног времена које, као што сам наслов казује, није престало да траје, упркос бројним покушајима да се докаже супротно.

 
Говорећи о књизи, Латинка Перовић је ставила акценат на личност аутора, истичући да је дело плод симбиозе личног и општег, које је у књизи Славка Голдштајна неразлучиво. Као ретко који аутор, Голдштајн је по мишљењу Латинке Перовић успео да личну породичну несрећу сагледа и пројектује на заједничке хуманистичке принципе, без острашћености и идеолошког екстремизма. Речи Славковог оца да је „боље подносити неправду него је чинити“, упућене тринаестогодишњем сину из усташког логора у коме је страдао, јесу речи дубоког хуманизма и етике, које одликују систем вредности Голдштајновог делања и писања.

Теофил Панчић је закључио да, иако постоји много књига које се баве овом темом, ретке су оне које попут ове рационално и критички повезују прошлост и садашњост.
„Књига Славка Голдштајна је изузетно мемоарско дело које одликује, поред литерарних вредности језика и стила, објективно сагледавање историјских чињеница и рационално промишљање природе и праксе једног злочиначког покрета и режима“, истакао је он.
Ова књига је сведочанство о догађајима током Другог светског рата, а аутор фактографски и литерарно покушава да одговори на питање шта се догодило 1941. године. У Хрватској је добила три годишње награде за публицистику – награду „Киклоп“ Сајма књига у Пули, Награду Јутарњег листа и Награду града Загреба.
Славко Голдштајн је објавио више од 600 новинских, публицистичких и есејистичких радова, писао је сценарије за игране и документарне филмове. Уредио је и као аутор објавио бројна капитална дела хрватске и светске књижевности, затим из области историографије, лексикографије, опште културе и политике.

Погледајте видео материјал: http://youtu.be/Cdq_JRRLxnY 

Нема коментара:

Постави коментар