Претражи овај блог

уторак, 11. септембар 2012.

Представљено пет књига Зорана Николића

11. Септембар 2012.

У понедељак, 10. септембра, у лагуму испод Косанчићевог венца чији је један део претворен у винарију с дрвеним клупама и столовима, представљено је пет књига о Београду новинара и писца Зорана Николића.

Николић и његов колега др Видоје Голубовић издали су пре десет година књигу Београд испод Београда, која је недавно доживела девето издање, а ово дело је већ заузело значајно место код домаћих и иностраних читалаца.

Како је на промоцији рекао Дејан Веселинов из Туристичке организације Београда, књига Београд испод Београда добила је печат Светске туристичке организације, а ускоро ће бити објављена и на енглеском језику.

На почетку промоције, Николић и Веселинов провели су посетиоце кроз лагуме и тако им представили стари Београд о коме ова књига говори.

Николић је истакао да је на месту на које је довео посетиоце, у време кнеза Милоша, сваки министар желео да има кућу, а да се у овим лагумима чувала роба која је долазила с пристаништа.

Петар Арбутина је рекао да су све књиге необичне и да су многи заборавили прошлост, иако је она носилац будућности. Према његовим речима, Голубовић и Николић су открили један пут којим су знани и незнани неимари пролазили, а о којима ми не знамо ништа – ни о њима, ни о њиховој души.

„Они су успели да дух и душу града реконструишу“, истакао је Арбутина, додајући да све књиге говоре о једној тајни и да постоји саговорник који ће о тој тајни говорити.

Пето издање књиге Масонски симболи у Београду, које прати рад и обележја слободних зидара на подручју српског главног града, истражује занимљиве детаље и необичности настанка њихових здања у нашој престоници.

Тајне Новог Београда и Тајне Новог Београда 2 – Ново доба Николић је написао с новинарем Мирком Радоњићем. Ова два дела о настанку града преко реке обогаћена су фотографијама.
Николићев први роман Град тајни објављен је прошле године, а излазак петог издања очекује се наредних дана.

Током промоције, Николић је присутнима показивао фотографије старог Београда и говорио им о томе како је некада изгледао Ташмајдан, ко је све сахрањен тамо, како је изгледала Црква Светог Марка, када је настао такозвани железнички мост, преко ког данас пролазе трамваји.

Више на порталу Клуба читалаца ГЛАСНИК: www.klubglasnik.com

БЕОГРАД ИСПОД БЕОГРАДА БЕОГРАД ИСПОД БЕОГРАДА Зоран Љ. Николић и Видоје Д. Голубовић

ТАЈНА НОВОГ БЕОГРАДА ТАЈНА НОВОГ БЕОГРАДА Зоран Љ. Николић


MАСОНСКИ СИМБОЛИ У БЕОГРАДУ MАСОНСКИ СИМБОЛИ У БЕОГРАДУ Зоран Љ. Николић

Нема коментара:

Постави коментар