Претражи овај блог

петак, 21. септембар 2012.

У Кући краља Петра представљена књига ЦИВИЛИЗАЦИЈА И ЖЕНА

21. Септембар 2012.

Књига Цивилизација и жена – Мушка жена уметнице и рок певачице Александре Слађане Милошевић представљена је у четвртак 20. септембра у Кући краља Петра у Београду.

О књизи су говорили: Петар Арбутина, Наталија Мићуновић, проф. др Жарко Требјешанин и ауторка.

Слађана Милошевић је уз промоцију прве књиге прославила 35 година уметничког и креативног рада. Књига је енциклопедијско дело написано у два тома, на 1.726 страница. Подручје рада, истраживања и личног интересовања ауторке биле су области психологије, митологије, религије, историје, филозофије, социологије, уметности, антропологије, етнологије и њима сродних дисциплина.

Цивилизација и жена хронолошки прати судбину жене кроз историју дугу неколико хиљада година, од древних цивилизација Месопотамије, Египта, Индије, Јудеје, Грчке, Рима, преко Византије, средњег и новог века, све до модерног и постмодерног доба. Друштвена улога, лични домети жене, психолошки и стваралачки напредак, достигнућа у многим областима, као и природа жене, разоткривају се кроз митове, религију, уметност, филозофију, науку.

„Једанаест година сам радила на овој књизи, а она прати однос према женском принципу, од настанка митолошке и религијске свести до појаве психолошки и социјално интегрисане жене новог времена“, рекла је Слађана Милошевић.

Ауторка сагледава и износи сведочанства о учешћу жена, не само у цивилизацијским периодима већ и транскултурално, пратећи утицај жене на развој људских заједница различитих структура и порекла. Водећи нас кроз историјска раздобља, у намери да ревидира историјски и онтолошки допринос жене, ауторка наводи значајна дела жена и њихове појединачне биографије.

Теза коју књига прати јесте неправда према историјски обесправљеној жени, а ауторка напомиње да је наша садашњост повезана с прошлошћу, а сва наша сазнања део су целокупног знања људске врсте, док стотине жена са страница ове књиге чине део њеног и свих наших живота.

„Историја човечанства се сажима у свакој јединки, а историја жена се сажима у свакој жени. Мушку жену сам писала да бих разумела и пропутовала тај архетипални, заједнички унутрашњи свет“, каже ауторка, нудећи аналитичко тумачење мушко-женских односа и родног сукоба који, како сматра, цивилизацију држи у замци неспоразума и деструкције, имобилишући човекове потенцијале.

Циљ ове књиге јесте да помогне афирмацији жене и побољша односе међу половима. За то је, према речима ауторке, потребно редефинисати родне улоге и променити уређење будућег друштва.

YouTube: http://youtu.be/DQORRYANOi4

Нема коментара:

Постави коментар