У Клубу – књижари – галерији Гласник је у петак, 23. септембра представљен 15. број научног часописа Изазови европских интеграција чија је тема „Заједничка безбедносна и одбрамбена политика – ЕУ и Србија“.

О теми броја и актуелној ситуацији говорили су: државна секретарка Министарства одбране Србије и Гласникова уредница Тања Мишчевић, амбасадор Велике Британије у Србији Мајкл Девенпорт, амбасадор Немачке у Србији Волфрам Мас, председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт и главни уредник часописа Никола Јовановић.

Тања Мишчевић је нагласила да не жели да прејудицира какво ће бити мишљење Европске комисије у октобру, додајући да ипак мисли да не може бити негативно ако се буде посматрало оно што је учињено до сада, посебно у последњих годину дана. 

Девенпорт је истакао да опредељење ка проширењу ЕУ на земље Западног Балкана дели свих 27 држава чланица ЕУ. Подсетио је и да је до пре само осам–девет месеци, добијање статуса кандидата било само тежња Србије.

Девенпорт је такође нагласио да ће приликом саопштавања мишљења Европске комисије у октобру у обзир бити узето испуњавање критеријума из Копенхагена, што је, подсетио је, најавио и председник Европског савета Херман ван Ромпеј на Форуму „ЕУ – Србија“.
Мас је напоменуо да обећавајућа будућност Србије лежи унутар ЕУ и да за њу не види неку другу перспективу. „Реч је о процесу који траје дуго, са много успона и падова“, рекао је Мас.

Шеф српске дипломатије је оценио да је могуће постићи унутрашњи политички консензус по питању значаја владавине права, одрживог економског развоја и ефикасније администрације, а то су значајни сегменти реформског процеса у поступку придруживања ЕУ.

Лихт је рекла да је Србија у општој, глобалној бризи о безбедности препозната као озбиљан партнер.

„Тиме ојачавамо нашу безбедносну и одбрамбену политику, стварајући нову свест да ми јесмо део тог међународног простора“, рекла је она, подсетивши да смо међу тридесетак земаља у свету које су сачиниле план учешћа и жена у мировним мисијама.

Уредник Јовановић је подсетио да се часопис бави друштвеним токовима у области права и економије, али да су изазови савременог окружења наметнули тему 15. броја.

„Разумевање ове проблематике је неопходно у циљу остварења савезништва са међународним партнерима“, закључио је Јовановић.


Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljen-15-broj-izazova-evropskih-integracija