Претражи овај блог

петак, 30. септембар 2011.

Представљена јe књига Демократија – Епизодна мистерија проф. др Мијата Дамјановића.

ДЕМОКРАТИЈА – ЕПИЗОДНА МИСТЕРИЈА

30. Септембар 2011.


У просторијама Аеро-клуба у четвртак, 29. септембра, представљена je књига Демократија – Епизодна мистерија проф. др Мијата Дамјановића. 

Поред аутора, о књизи су говорили и проф. др Илија Вујачић, проф. др Мирослав Прокопијевић и проф. др Владимир Гоати.

Гласников уредник и декан Факултета политичких наука, Илија Вујачић је говорећи о књизи констатовао „умерени песимизам аутора“, који је поткрепљен чињеницом да се све више друштава опредељује за демократију, али и да је у реалности демократије и поверења у њу све мање.

„Ова књига је стога кредибилан извор за сваког ко жели темељно да се упозна са проблемима и искушењима са којима се сусреће савремена демократија“, оценио је Вујачић.

Прокопијевић се сагласио са оценом да у књизи има „мало комплимената демократији“ и при том се осврнуо на економске проблеме и изазове са којима се сусрећу савремене демократије.

„У делу има много примера за то како је демократија ипак најбољи облик владавине, али и један ризичан поступак истовремено“, указао је Прокопијевић.

Гоати је нагласио да му је било изузетно тешко да прочита и адекватно „рубрицира“ књигу, јер она не личи ни на шта што је до сад читао на тему демократије и није у складу са оним што је он претпостављао да садржи.

„Ја бих се и поред свега сагласио са мишљу да је демократија данас једина игра на планети“, рекао је Гоати.

Аутор је потврдио размишљања својих колега, такође рекавши да књига заиста није једноставна, а да је обимна и детаљна грађа и аргументација коју је користио резултат усађене потребе да на најисцрпнији и прецизнији начин поткрепи сваку наведену идеју и став.

„Једна тако велика идеја, попут демократије, је, као што је добро познато, заправо један сложен систем препун претпоставки које је неопходно остварити за њено функционисање", рекао је Дамјановић.

„Када све то сагледамо и осврнемо се на актуелну слику света и изазове са којима се демократије широм света сусрећу, логичан је закључак да је сама реализација демократских идеја тешко остварива – отуда и моја жеља да што темељније образложим идеје у овој књизи и утисак да из ње ’провејава’ умерени песимизам“, објаснио је он, наводећи узгред и низ актуелних примера који доказују сложеност и брзину промена у савременим демократским друштвима.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljena-knjiga-demokratija-%E2%80%93-epizodna-misterija

Нема коментара:

Постави коментар