Претражи овај блог

петак, 16. септембар 2011.

ГЛАСНИКОВЕ КЊИГЕ НА БИТЕФУ

ГЛАСНИКОВЕ КЊИГЕ НА БИТЕФУ

16. Септембар 2011.

У оквиру пратећег програма 44. Битефа, у Клубу – књижари – галерији Гласник представљене су две књиге Службеног гласника чији садржај прати савремене театарске токове. Реч је о зборнику Бекет чији је приређивач Предраг Тодоровић и књизи Криштофа Јацека Козака Привлачна фаталност: субјект и трагедија, о којима су говорили Јован Ћирилов и Гојко Тешић.

Јован Ћирилов, уметнички директор и селектор БИТЕФ-а, истакао је значај обе књиге. Анализа трагичног јунака у савременој драми предмет је истраживања професора Козака, који по речима Јована Ћирилова, са филозофског аспекта пружа одговоре на питања да ли је трагедија нестала, наглашавајући да су питања покренута у трагедијама суштинска етичка питања човека која трају без обзира на технолошки и културни напредак. Зборник о Бекету је најцеловитија и најкомплекснија књига о писцу чија су драмска дела обележила 20. век, мишљења је Јован Ћирилов, врсни познавалац Бекетовог дела.

Уредник Гојко Тешић је открио да је дело професора Козака у Београд стигло преко Немачке са препорукама Петера Цима који, пишући о књизи, каже да Козак убедљиво доказује да је идеја трагедије недељива од субјекта.   

Професор Криштоф Јацек Козак се захвалио Гласнику и БИТЕФ-у на указаном поверењу и изразио задовољство што има прилику да представи књигу у Београду. Петар Тодоровић је, осим о значају књиге на којој је радио четврт века, говорио и о занимљивостима из Бекетовог живота попут оне да је био женскарош, али и да је читавог живота био скроман, косио је травњак ручном косом, није давао интервјуе.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/glasnikove-knjige-na-bitefu

Нема коментара:

Постави коментар