У уторак, 9. јуна представљена је књига ЛАКШИ ОБЛИК СМРТИ – Сећања пуковника Мисираче Љубодрага Стојадиновића у Клубу – књижари – галерији Гласник, а  поводом годишњице од прекида НАТО бомбардовања.
На представљању су говорили: Радивоје Бојичић, главни и одговорни уредник Јежа и сатиричар, Гојко Божовић, књижевни критичар и издавач, Миодраг Раичевић, уредник издања и Љубодраг Стојадиновић, аутор.
Лакши облик смрти је роман о лудилу деведесетих година прошлога века у Србији, из перспективе бившег пуковника Мисираче.
Према речима Гојка Божовића, аутор је показао да je од ужарене свакодневнице која је ту око нас, од догађаја којима смо сви сведоци или саучесници, од прилика јунака са којима смо делили своје друштвено или људско време могуће сачинити узбудљив роман и истовремено показао да сви ти негативни јунаци којих се ужасавамо, када се преселе у једну овако узбудљиву и добро написану књигу постају некако људски ближи. Са њима је лакше у роману него у животу.
„Можемо да видимо Генералштаб изнутра, официре који нису на првој линији фронта, другима замерају тако далеко од места на коме се може славно људски погинути, можемо да видимо састанке и писма групе за паранормалне активности, али можемо да видимо и нешто што је много значајније. Како састанци групе за паранормалне активности једне затворене, тајне јединице одједном постају читава друштвена сцена. Љубодраг нам је на узбудљив и духовит начин показао како се у једном тренутку заправо догодило да је једна група постала само срце система, односно читав друштвени систем.  Користећи  поступак гротеске и хиперболе показује нам занимљиву и у много чему наказну слику друштвене и историјске стварности са којом смо се ми саживели у једном нарочитом, историјском часу“, изјавио је Гојко Божовић.
Глави и одговорни уредник Јежа и сатиричар Радивоје Бојичић је навео да ако су се победе Војводе Мишића проучавале на војним академијама, онда би се из Мемоара пуковника Мисираче могло научити све о нашим поразима.
„И овом књигом се доказује да смо ми имали мањак појединачне памети а вишак колективног лудила.“
Према речима Миодрага Раичевића, уредника издања, Лакши облик смрти је ако не други део, скоро логичан наставак безнађа наговештеног у Криволаку. Наговештено је шта ће се дешавати у следећем роману – ако се не будемо променили.
„Судбоносних, апокалиптичних 78 дана стало је на тристотинак страна. О тим данима, под сјајем крстарећих ракета од којих два и по месеца нисмо видели звезде, написано је хиљаде страна али овај укоричени преглед негдање стварности, исписан руком мајстора приповедача, док сам га читао, чинио ми се на моменте нестварним, домаштаним.
Намере парапсихолошке групе, која је један од главних ликова у роману, јер јесу деловали као један – биле су да накострешеним, сверазарајућим погледима обарају беспилотне летелице, да умним подвизавањем натерају моћне 'саратоге' да обрну на другу страну, супротно од првобитног наума“, изјавио је Раичевић.