Претражи овај блог

петак, 16. мај 2014.

Представљена књига АУТОМОБИЛИ И ДИНАСТИЈА КАРАЂОРЂЕВИЋА 1908–1941.


У Архиву Југославије у четвртак, 15. маја представљена је књига Аутомобили и династија Карађорђевића 1908–1941. Мирослава Милутиновића.

О књизи су том приликом, осим аутора, говорили Миладин Милошевић, директор Архива Југославије, Петар Арбутина, уредник, Драгомир Ацовић, председавајући Крунског савета и Небојша Ђорђевић, председник Удружења историчара аутомобилизма.

Представљање књиге употпунило је присуство ЊКВ Престолонаследника Александра II и изложба фотографија неких од аутомобила приказаних у књизи.

Милошевић је нагласио да је аутор свим читаоцима приредио несвакидашње задовољство, док је Арбутина открио зашто га је ова врста издања заинтересиовала иако није аутомобилски стручњак.

„Постоји велика историја која бележи епохалне догађаје, значајније личности и њихово деловање на глобална кретања, али постоји и мала историја која се бави личним интересовањима, свакодневним потребама и животом људи ова књига управо то открива, како су чланови краљевске породице Карађорђевић бирајући аутомобиле утицали на развој технолошког напретка у земљи, какав им је био укус, а каква интересовања“, казао је он, напоменувши да ово истраживање сведочи да је Србија ишла у корак са Европом тог времена.

Ацовић је истакао да је књига резултат дугогодишњег рада, огромне страсти, и да представља пионирски посао, с обзиром на то да нема радова објављених о овој тематици, што је значајно отежало посао аутору.

„Реч је о књизи за читање, гледање, али која је и повод за размишљање“, оценио је он.

Ђорђевић је напоменуо да је аутор током рада на овој књизи написао и објавио око 200 чланака, док је више од половине фотографија у књизи по први пут публиковано и доступно широј јавности.

„У књизи постоји прави баланс између приче, техничких детаља и приказаних фотографија“, констатовао је он.


Аутор се захвалио рецензентима, проф. Драгољубу Живојиновићу и проф. Јовану Тодоровићу који су му својим знањем помогли да књига, осим публицистичког, има и научни карактер, запосленима у Архиву Југославије и Службеном гласнику, изразивши посебно задовољство због чињенице да је његов дугогодишњи истраживачки рад довео до прецизних података о сваком аутомобиле понаособ, што је изузетно занимљиво историчарима аутомобилизма у Србији.

Осим ексклузивности материјала који је приказан, важно је напоменути да је реч о добро поткрепљеним чињеницама, које су плод посвећеног истраживачког рада. О томе сведочи обиље података и широка документациона подлога која садржи мноштво навода о коришћеним изворима.


Књига обрађује издвојен значајан део аутомобилизма у Србији, од 1908. до 1941. године. Читаоци могу наћи низ занимљивих и мало познатих података о најпопуларнијим аутомобилима тог доба, који су се, захваљујући појединим члановима династије Карађорђевић, нашли и на нашим улицама.

Нема коментара:

Постави коментар