Претражи овај блог

понедељак, 17. јун 2013.

АНАТОМИЈА ЈЕДНЕ ЧИСТКЕ - Коста Чавошки

Књига Анатомија једне чистке угледног професора и правног стручњака Косте Чавошког потресно је сведочанство поткрепљено кључним документима о драматичном страдању и прогону невиних професора Правног факултета.

Има догађаја у повести појединих установа за које се у потоњем времену покаже да су били историјски. Такав је био изгон предавача и професора са Правног факултета у Београду од 1973. до 1975. године. Он је не само трајно обележио ову стару високошколску установу, него је разоткрио и природу тадашњих уставних промена које су довршиле разбијање Србије на три јединице и убрзо довеле до пропасти негдашње Југославије.

То је уједно била и прилика да се разоткрију дух онога времена, такозвана идејна борба која је доводила до утамничења и ли­шавања посла и средстава за живот, као и природа тадашњег ауторитарног поретка који је имао изразиту тоталитарну црту.

Најизаразитија кобна последица била је гушење слободе ми­сли и стваралаштва која је увек била присутна када су се реша­вале велике судбине и која једино може да породи најлепше творевине људског духа.

цена: 1.188,00 РСД

Нема коментара:

Постави коментар