Претражи овај блог

понедељак, 24. јун 2013.

Представљена књига ЖИЦЕ

У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 18. јуна представљена је књига Жице Срђана Марјановића.

У присуству бројних личности које су обележиле домаћу поп-рок историју, о књизи легендарног певача, гитаристе и композитора, осим аутора говорили су Предраг Пеца Поповић, рок критичар и публициста и Петар В. Арбутина, уредник.

Арбутина је истакао да су све присутне, као и аутора окупиле важне ствари – жице.

„Марјановић, иначе један од најзначајнијих представника Београдске акустичарске школе, пише о свом животу као неразлучивом делу легенде о великој земљи, великој музици и људима који су стварали урбану историју и другачије емоције“, казао је Арбутина и додао да овакав скуп потврђује да је имало смисла објавити књигу јер то даје наду да има места у нашем свету за рокенрол, добре књиге и људе као што је Марјановић.

Поповић је запазио да је и те како занимљиво то што се ове године појављује већ четврта књига о поп музици, и то аутора који су Београђани, а који пишу о времену у коме су неке песме настајале, о самој музичкој сцени и њеним актерима.

„Гитара има шест жица, али ово је прича о оној седмој жици у музичару, без које нема добре музике која издржава пробу времена“, казао је он, нагласивши да га је импресионирало то што је аутор у роману, са јаком аутобиографском нотом показао да је слава пролазна, а да су битни и трајни породица и људи које воли.

Он је такође подсетио и на то да је управо Марјановић заслужан за лансирање неких легендарних музичких састава попут група „Последња игра лептира“, „Кербер“ и „ЕКВ“.

Марјановић је истакао да је књига пре свега написана у славу љубави и да је имао дубоку потребу да забележи све што му лежи на срцу, и када је то учинио пишући књигу током шест месеци, осетио је олакшање. Нагласио је да не крије да су људи у књизи заправо стварне личности које су у неком погледу биле важан део његовог живота, и да сви, осим двојице, носе своја стварна имена.

Нема коментара:

Постави коментар