Претражи овај блог

субота, 6. април 2013.

Одржан шести Европски правни и политички форум


У Малој сали Дома Народне скупштине, у петак 5. априла, организован je шести Европски правни и политички форум под називом „Како инспекције могу заштитити грађане Србије и економију?“ у организацији немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) и Гласника, а уз подршку Министарства правде и државне управе Републике Србије.

Циљ овог форума је да подстакне дискусију међу свим актерима у друштву о систему инспекцијског надзора и његовој ефикасности како би се креирао најбољи регулаторни оквир за инспекцијски надзор у Републици Србији.

Форум је отворио министар правде и државне управе у Влади Републике Србије Никола Селаковић. Он је најавио доношење закона о инспекцијском надзору који ће отклонити постојеће проблеме у тој области и омогућити ефикасну контролу рада и квалитета робе и услуга и смањити корупцију и сиву економију.

Министарство правде и државне управе успоставило је сарадњу с америчком агенцијом за правну помоћ (УСАИД) и ГИЗ пројектом за правну реформу у Србији, у поступку израде Нацрта закона о инспекцијском надзору.

„У поступку израде ће бити коришћен пилот-пројекат ГИЗ-а, који подразумева примену најбоље законодавне праксе и савремених регулаторних инструмената“, најавио је министар Селаковић. Он је такође истакао да је приоритет Владе изградња правне државе и институција које ће обезбедити владавину права, као и стварање што повољнијег пословног окружења у којем ће бити повећане инвестиције и смањена незапосленост.

Вођа ГИЗ пројекта за правну реформу у Србији, Мајк Фалке, поручио је да је циљ форума подизање нивоа свести грађана када је реч о правним реформама и, посебно, процесу евроинтеграција Србије. Он је истакао да је циљ регулисања инспекција у Србији заштита друштва и појединаца од разних опасности, попут природних катастрофа, као и успостављање транспарентног и ефикасног уређења и повећање ефикасности привреде.

Извршни уредник у Службеном гласнику Јово Вукелић подсетио је да се успешна сарадња   ГИЗ-а и Гласника, осим у организацији форума, огледа и у објављивању часописа Изазови европских интеграција. За протекле четири године објављена су 24 броја који су  стручној, али и најширој јавности представили бројне важне теме везане за процес европских интеграција, од унапређења законодавног процеса, преко културе, економије и јавног дуга до пољопривреде, проблема реституције и безбедоносне и одбрамбене  политике.

Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби оценио је да је важно имати јасан и предвидљив режим инспекција, који штити грађане и олакшава пословање и указао на значај правилног спровођења инспекција.

Нема коментара:

Постави коментар