Претражи овај блог

уторак, 16. април 2013.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КОМЕНТАРА ЗАКОНИКА О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ


Представљање Коментара Законика о кривичном поступку проф. др Горана П. Илића, др Миодрага Мајића, др Александра Бељанског и мр Александра Трешњева, одржано је 15. априла у згради Вишег суда у Београду у којој се суди у предметима организованог криминала и ратних злочина. 

Судија мр Александар Трешњев у уводној речи истакао је значај новог Законика о кривичном поступку. Уредник Правне библиотеке Миодраг Радојевић навео је основне врлине овог коментара и обавестио присутне да ће се убудуће правна издања Службеног гласника објављивати у новом ликовно-графичком изгледу у реконцептуализованим едицијама. Прва таква књига је Збирка судских одлука из кривичноправне материје, чији је приређивач Александар Трешњев.

Судија Уставног суда и професор Правног факултета Универзитета у Београду Горан П. Илић навео је лоше и добре стране Закона. Kључнa идејa у нормативном тексту јесте баланс између фер и ефикасног поступка. Судија Миодраг Мајић одбацио је критике појединих законских решења присутних у делу јавности. По његовом становишту, судије и пракса су меродавни да оцене да ли је Закон добар. Од судске праксе се очекује и да унапреди законски текст.   

Представљању издања присуствовали су и представници правосуђа и стручне јавности. Учешће у дискусији узели су судије и тужиоци посебног одељења за организовани криминал и ратне злочине. Том приликом расправљало се и о конкретним процесно-правним проблемима у примени Законика о кривичном поступку.

Службени гласник, као издавач, по први пут је организовао представљање свог издања у згради овог суда.

Нема коментара:

Постави коментар