Претражи овај блог

четвртак, 4. април 2013.

Проглашени победници другог Конкурса за најбољу кратку причу


У Клубу – књижари – галерији Гласник на Дан студената, 4. априла проглашени су добитници и додељене награде победницима другог Гласниковог Конкурса за најбољу кратку причу с темом ВРЕМЕ.

Са жељом да афирмише и подржи младе и талентоване писце-студенте, Гласник је и ове године расписао Конкурс за најбољу кратку причу који је наишао на велики одзив. Наиме, пријавило се 394, а 348 студената предало је радове. Гласник се захваљује факултетима у Србији, Инфостуду, као и бројним другим установама, удруже
њима и појединцима који су, подржавши нашу зами
сао, допринели успешности Конкурса.

Победницима је награде уручио извршни директор Гласниковог Издаваштва – Издања књига и часописа, Никола Вујчић. Новчане награде, као и вредне књиге добило је петнаест младих аутора, а осим ових, награда најбољим ауторима јесте и објављивање 15 најбољих прича у књизи у издању Гласника планирано за Сајам књига у Београду.

О победницима Конкурса одлучивао је жири у саставу: Златица Ђокић, председник, Петар Арбутина, Наташа Ћорац, Татјана Чомић и Невена Човић.



Награђени су следећи учесници:

I место (60.000,00 динара): Ксенија Миловановић – студент Филолошког факултета у Београду

II место (40.000,00 динара): Бојан Билен – студент Електротехничког факултета у Београду

III место (30.000,00 динара): Слободан Калиновић – студент Правног факултета у Новом Саду

IV место (20.000,00 динара): Филип Ивковић – студент Филолошког факултета у Београду

V место (10.000,00 динара): Весна Јовановић – студент Филозофског факултета у Нишу

Осталих десет награда по 6.000,00 динара освојили су: Бојана Драганић, Владимир Петровић, Ива Павловић, Милица Медић, Милица Поповић, Мирјана Стојин, Сања Аћимов, Срђан Аћимов, Стефан Ђаковић и Урош Урошевић.


У образложењу жирија, које је потписала Златица Ђокић, председник жирија, а које преносимо у целости, наведено је следеће:

„Другу годину заредом, Службени гласник расписао је Конкурс за најбољу кратку причу за студенте. Као и претходне године Конкурс је био тематизован, а након анализе приспелих садржаја са потпуном одговорношћу можемо да кажемо како је тема Време као најмањи заједнички именитељ свих приспелих текстова побудила огромно интересовање које је резултирало несумњивим квалитетом.

У чак три стотине четрдесет и осам прича могуће је лоцирати најдивергентнија, понекад чак и опречна поетичка стремљења, која говоре у прилог одлуци Службеног гласника да још једном пружи прилику младим ауторима, оној трагично запостављеној генерацији стваралаца, али и запостављеном жанру чији су потенцијали непресушни: од устаљених неореалистичких концепција, преко надреалне игривости, стиже се до радикалног језичког експеримента. У случају оних које смо прогласили победницима нема самосврховитости нити самозаљубљености; очевидан је темељан рад и напор да се не остане пред вратима велике и етаблиране савремене српске литературе. Трудећи се да изаберемо најбоље, желели смо да таквој литератури макар и симболично допринесемо.

У уверењу да смо на путу стварања значајне традиције, свим учесницима на Конкурсу најискреније честитамо, срећни што управо Службени гласник саопштава вест о њиховом таленту и вредности њихових текстова.“

Нема коментара:

Постави коментар