Претражи овај блог

среда, 28. мај 2014.

Представљена књига СУЗБИЈАЊЕ ЗЛОУПОТРЕБА ОПОЈНИХ ДРОГА СА СТАНОВИШТА КРИВИЧНОГ ПРАВА

У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 27. маја представљена је књига Сузбијање злоупотреба опојних дрога са становишта кривичног права Вељка Делибашића. О књизи су том приликом, осим аутора, говорили проф. др Зоран Стојановић, проф. др Милан Шкулић и Миодраг Радојевић, уредник.

Монографијa Сузбијање злоупотреба опојних дрога са становишта кривичног права објављена је у Гласниковој едицији Владавина права која избором тема и квалитетом научне обраде и презентације, скреће пажњу на најважнија правна питања и проблеме из области правних наука. Њен циљ је да се правничкој и широј јавности приближе ставови и резултати истраживања савремених теоретичара и истраживача у правној науци.

Миодраг Радојевић је истакао да се осим богате адвокатске праксе у земљи и иностранству, аутор посветио и педагошком раду са студентима правних факултета и Више школе унутрашњих послова, као и да је до сада објавио 14 научних радова у оквиру којих и две монографије.

Рецензент књиге, Зоран Стојановић, похвалио је актуелност теме и озбиљан и специфичан начин обраде. Изразио је задовољство јер је аутор успео да нађе праву меру између правно-догматског решавања чисто правних и криминолошко-политичких питања уз обиље аргумената. Као један од аутора актуелног Кривичног закона РС, проф. Стојановић је указао на неке предности и недостатке из ове области, уз констатацију да ће ова књига бити вредан извор за будуће модификације закона. По мишљењу професора Стојановића наш кривични закон је један од најстрожијих у свету када jе реч о сузбијању злоупотреба опојних дрога, али даје слабе резултате. „Парадоксално је да је у појединим случајевима, због буквалног, а не логичног тумачење закона, кажњена особа која је поседовала мању количину опојне дроге за личну употребу, а ослобођена она која је имала веће количине. То је само један од примера који потврђује да је неопходно постојећи закон допунити и исправити, те су истраживања др. Делибашића драгоцена и важна.“


Професор Шкулић је констатовао ауторов досадашњи рад на афирмацији правне науке. Бавећи се проблемима злоупотребе опојних дрога, дао је велики допринос сагледавању грешака и спорних питања у нашем законодавству и предложио начине на које би се уочени проблеми могли решити, или макар у доброј мери смањити.

Нема коментара:

Постави коментар