Претражи овај блог

понедељак, 9. јул 2012.

Гласнику награда „Златна десетка“ за књигу КРОЗ СТАРИ БЕОГРАД

09. Јул 2012.

Након низа награда и признања које смо завредели до сада, Гласник је минулог викенда награђен и признањем „Златна десетка“ за књигу Кроз стари Београд коју је приредио Милорад Јовановић, а која обухвата текстове једног од аутентичнијих хроничара српске престонице Димитрија Ц. Ђорђевића.

Награда нам је додељена у оквиру традиционалне културно-туристичкe манифестације „Скадарлија фест“, која је по седми пут одржана у суботу и недељу, 7. и 8. јула 2012, у организацији Удружења Скадарлија и Клуба привредних новинара, а уз подршку бројних пријатеља Скадарлије, познатих песника, музичара, новинара, мајстора кулинарских вештина и дегустатора добре капљице.

Признање „Златна десетка” је, према образложењу организатора, и ове године припало онима који својим радом и делом дају допринос духу Београда и очувању његових вредности. Наиме „Скадарлија фест“ се организује у циљу промоције туристичких потенцијала града и очувања духа старог Београда, који још увек живи у Скадарлији.

Књига Кроз стари Београд представља богато илустровану књигу-хронику која садржи приче о Београду, људима и друштвеним збивањима из друге половине XIX и с почетка XX века, које је Димитрије Ц. Ђорђевић писао са сентиментом и објављивао углавном у листу Политика.
Нема сумње да је добро познавао живот у Београду, јер се бавио разним пословима – био је војни и цивилни телеграфиста, службеник у осигурању, плодан публициста наклоњен историјским темама, дугогодишњи сарадник Политике, певач у најбољим хоровима, спортиста, боем, пријатељ многих уметника... И, пре свега, посматрач оштрог ока.

Нема коментара:

Постави коментар