Претражи овај блог

среда, 19. септембар 2012.

Представљена фото-монографија и отворена изложба фотографија ЛИЦА

18. Септембар 2012.

У Галерији Радио-телевизије Србије, у понедељак 17. септембра, отворена је изложба фотографија и представљена фото-монографија Лица Бранка Белића у издању Гласника.

Изложба „Лица, портрети савременика“ дело је Бранка Белића, фото-репортера, а током последње деценије и уредника фотографије у НИН-у.

Обимна тројезична (српско-енглеско-француска) фото-монографија, на више од 700 страна, обједињује 465 Белићевих фотографија на којима су портрети значајних личности из културног и политичког миљеа. Током четири деценије бављења фотографијом, Белић је овековечио многа позната лица нашег културног живота. Његов приступ фотографији је посвећен, искрен, минималистички и, напослетку, мајсторски, а његов савезник је природно светло које му помаже да успостави беспрекорну интеракцију с моделом.

„Имао сам срећу да сам радио у недељнику у коме је интервјуе правио мој пријатељ Стеван Станић, који је знао да омекша сваког саговорника – ја сам посматрао из прикрајка и није ми био проблем да ухватим сваки израз лица“, каже Белић.

На Белићевим фотографијама доминирају израз, лични печат, знак, игра светлости и таме, црно-белог, контрасти су често оштри пошто светлост издваја лица, а атмосфера је понекад пригушена.

„Мислим да је врло ретка појава да човек током свог професионалног рада уздигне сопствено дело на ниво уметности, што је учинио Бранко Белић“, истaкao je уметник фотографије Мирко Ловрић.

Током септембра у холу РТС-а налазиће се црно-бели фотографски записи о људском лицу Бранка Белића.

Погледајте видео материјал: http://youtu.be/jT-I9aeLwSo 

ЛИЦА ЛИЦА Бранко Белић

Нема коментара:

Постави коментар