Претражи овај блог

среда, 19. септембар 2012.

Представљена књига МЕМОАРИ, АМНЕЗИЈЕ

19. Септембар 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак, 18. септембра, представљена је књига Мемоари, амнезије Владана Матијевића.

О књизи су говорили: проф. др Адријана Марчетић, Јовица Аћин и аутор.

Након седам књига прозе и две књиге поезије, Матијевић  је објавио збирку есеја Мемоари, амнезије у којој, по сопственим речима, своди  рачуне. Збирка је настала у периоду од 17. септембра 2001. до 21. августа 2011, када је написао своје најпознатије романе и побрао најзначајније књижевне награде. Књига је мали бедекер његовог досадашњег књижевног путовања, али и разоткривање света пишчеве интиме.

Сам аутор каже: „Ова књига је толико лична да се може сматрати својеврсним мемоарима. У њој не описујем догађаје у одређеним тренуцима и добима, али описујем трагове, описујем ожиљке који су остали након догађаја, углавном оне који су оставили траг на моје књижевно стваралаштво – ожиљци су увек ту да подсете, да опомену да се једном нешто догодило, да је једном нешто изречено.“

Аутор из личног угла сагледава и нека озбиљна друштвена питања као што су децентрализација културе, политички ексцес уметника, култ губитника, смисленост постојања институција културе које су годинама затворене. Духовит и болно искрен у својим исказима, попут својих књижевних јунака, Матијевић и у овој књизи нуди изврсно штиво. С мало речи открива мноштво идеја, а ово дело, иако жанровски другачије, стилски је подједнако занимљиво као и претходне књиге.

Из пера модерног српског писца књига есеја, беседа, записа, аутопоетичких текстова, огледа и импресија, разврстаних у четири скупине: О жалу девица за Минотауром, Споменик и крава, Билборди поред магистрале и Кумова слама. Теме ове књиге јесу литература и улога писца у савременом свету.

Матијевић је рођен у Чачку, где и данас живи и ради. До сада је објавио две збирке песама, пет романа, књигу прича и књигу драма. За роман Писац издалека добио је Нинову награду, 2003.  године, а за роман Врло мало светлости добио је, 2010, награде „Меша Селимовић“, „Борисав Станковић“ и „Исидора Секулић“.

Погледајте видео материјал: http://youtu.be/0JUnc3pPWYw 

Нема коментара:

Постави коментар