Претражи овај блог

понедељак, 3. септембар 2012.

Представљена књига НЕПОЗНАТИ ДОСТОЈЕВСКИ

31. Август 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник је у четвртак 30. августа представљена књига Непознати Достојевски Бориса Вадимовича Соколова у издању Гласника и Јасена.
О књизи су говорили Петар Арбутина, извршни директор редакције књига и часописа у Гласнику и Војо Станишић, директор издавачке куће Јасен.

Реч је о књизи историчара, публицисте, књижевног критичара Бориса Соколова, према којој је рађена код нас популарна серија „Достојевски“. Соколов у књизи открива тајне, скривене љубави и мистериозне детаље живота писца романа Злочин и казна и Браћа Карамазови.

Књига Непознати Достојевски је делом биографија, делом историографија, као и културолошко-социолошка анализа друштва и времена у коме је живео велики писац. Соколов је књигу засновао на писмима и Достојевског, као и писмима, дневницима и сећања његових жена, љубавница, пријатеља, савременика и читаоцима пружа интересантан увид у његове две велике страсти – жене и коцку, у тешкоће са којима се писац сусретао током свог бурног живота, болести, смрти блиских људи и колико је то утицало на стварање ликова у његовим романима.

Арбутина је оценио да Соколов не тежи да допише Достојевског и не пати од тезе „овако бих ја написао само када бих умео“, већ „уланчава чињенице о Достојевском у релативно непознату слику о писцу“.

Он је указао на то да се буран живот Достојевског може поделити на три фазе којима су господариле три жене и које су битно одредиле његово дело, иако индиректно – Марија Дмитријевна, Аполинарија Суслова и Ана Сниткина.

„Ова књига отвара нови аспект читања Достојевског“, сматра Арбутина.

YouTube:  http://youtu.be/TFfOAQYYhBg

НЕПОЗНАТИ ДОСТОЈЕВСКИ + кобни сусрет
саиздаваштво са Јасеном
прво издање, 2012
13 х 20 цм
228 стр.
броширан повез
ћирилица
ISBN: 978-86-519-1394-8
Цена на сајту:
300,00 ДИН

Цена за чланове клуба са попустом:
225,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
само на www.klubglasnik.com
Аутор књиге у којој се откривају тајне великог писца, скривене љубави и мистериозни детаљи живота Фјодора Михаиловича Достојевског и према којој је снимана серија о једном од највећих светских писаца, је Борис Вадимович Соколов – историчар, публициста, историчар књижевности, књижевни критичар, доктор филолошких наука. Написао је више од петсто радова из историје и филологије, који су објављени на свим светским језицима и преко тридесет књига из историје и историје књижевности.

У књизи Непознати Достојевски аутор на интересантан и отворен начин говори о многим појединостима из живота великог писца о којима се из много разлога досад мало или уопште није говорило, а које су веома важне за разумевање његових великих дела и његове животне судбине уопште.

На темељу писама и дневника самог писца, писама, дневника и сећања његових жена и љубавница и његових пријатеља и савременика, Соколов, детаљније него многи пре њега, описује две велике страсти Достојевског: љубав према женама и према коцки. Али није само реч о томе; сазнајемо много тога о тешкоћама и мукама кроз које је писац пролазио док је стварао своја генијална дела, о материјалној оскудици, о његовој болести, болести и смрти њему блиских људи. И наравно, можемо да наслутимо у којој мери је све то утицало на стварање оних ликова у његовим романима по којима га памтимо и због којих га читамо.

„Достојевски се гнушао европског рационализма; веровао је да се људска осећања не могу изразити помоћу било каквих аритметичких формула, али ни помоћу романтичарских и сентименталистичких шема. Он је то радио тако што је продирао у дубину људске психе и живот својих јунака преиспитивао кроз хришћанско учење. Аполинарија Суслова, пишчева велика љубав је, вероватно ни сама то не желећи, допринела учвршћивању његовог скептицизма према било каквим рационалистичким шемама. А супротстављање агностицизму Суслове још више је учврстило Достојевског у православној вери“, пише на првим страницама своје књиге Соколов уводећи нас у необичан свет својих јунака који се роје око Достојевског и чије судбине, иако у другом плану, чине подједнако узбудљив слој књиге. То је једним делом биографија, другим историографија, а на појединим страницама и културолошко-социолошка анализа друштва и времена у коме је живео велики писац.

Нема коментара:

Постави коментар