Претражи овај блог

петак, 21. септембар 2012.

Представљена књига СТВАРНОСНЕ ИГРЕ

21. Септембар 2012.

У Клубу – књижари – галерију Гласник, у четвртак 20. септембра, представљена је књига Стварносне игре Снежане Брајовић.

О књизи су говорили: Милета Аћимовић Ивков, Гојко Тешић и ауторка.

Ауторка је највише пажње посветила Јосићевим темама – породица, традиција, писана реч и кружење историјског времена, као и његовој особитој наративној стратегији која се постепено уобличава да би достигла врхунац у двострукој симплоки Приступа у починак.

Она сматра да је Јосићев опус веома значајан за књижевнотеоријски оријентисаног аналитичара коме је циљ да, колико је могуће, истражи стратегију модерне уметничке прозе.
„Као што сам поводом четрдесетогодишњице његовог књижевног рада написала, Мирослав Јосић Вишњић је један од најзначајнијих живих српских писаца, а данас, када се назиру координате трајања Јосићевог опуса, успостављање ширег друштвено-културног контекста потребно је и због будућих испитивања историјских кретања српске прозе у другој половини XX века, у којима сведоци и учесници тих кретања неће моћи да учествују“, истакла је ауторка.
Она у више текстова инсистира на томе да читалац треба да познаје историјске податке које официјелна историографија не бележи.

„И у тим текстовима мене је ова тема занимала превасходно са становишта књижевне теорије – истраживала сам парадоксалне начине на које су код Јосића традиционални вредносни системи и књижевни поступци комбиновани са савременим и експерименталним, односно колико је Јосић традиционалан и истовремено модеран писац“, објаснила је ауторка.

Брајовићева је додала да је ипак основни разлог њеног континуираног интересовања за Јосићеву прозу тај што је он „један од најзначајнијих живих српских писаца који су, у време општег расула и пропадања вредности, тврдоглаво плаћали високу цену за свој интелектуални и морални интегритет“.

YouTube: http://youtu.be/Q5lZEGJJm0M

Нема коментара:

Постави коментар