Претражи овај блог

четвртак, 2. јун 2011.

Представљена књига ВРЕМЕ ШПРИЦЕРА

Представљена књига ВРЕМЕ ШПРИЦЕРА

02. Јун 2011.

У великој сали општине Врачар у среду, 1. јуна, представљена je књига Време шприцера Зорана Пановића, главног и одговорног уредника листа „Данас“.

Уз адекватан аранжман, са два сифона на столу и флашом белог вина, начетих тек пошто је књига представљена, о књизи у којој је сабрано 70 интервјуа које је Пановић направио са најразличитијим људима из политичког и културног живота Србије од 1998. до 2000. године су, осим аутора, говорили новинари Гордана Суша и Драгољуб Жарковић, као и директор Гласника Слободан Гавриловић.

Директор Гавриловић је истакао да сматра да новинари и медији имају значајан утицај на нашу стварност, а поготово људи попут Пановића, и да зато за њих има места у Гласниковој издавачкој продукцији.

Драгољуб Жарковић је нагласио да му је добро познато Пановићево поштење, што је одлика и његових текстова. Он је упутио комплименте издавачу због тога што је покренуо едицију у којој објављује добре публицистичке радове као што је и ова Пановићева књига.

Гордана Суша је подсетила на оно, како је сама рекла, офуцано правило да нема доброг новинара који не може да направи добар интервју, али има лоших новинара који могу да науче да поставе питање. „Читајући све ове интервјуе на гомили могу само да кажем да Пановићу ништа није промакло, слагала се с њим или не, морам да признам да је не добар, него одличан новинар“, казала је она.

„Шта да вам кажем, кад погледам ове интервјуе уназад, неки од њих стоје, неки не, али су сигурно део једног аутентичног времена“, рекао је Пановић, додајући да када је размишљао о томе који би адекватни лајтмотив био за сваки од тих интервјуа, који се одржао у времену, памти онај са Радмилом Арменулићем, којег је пре 10 година због кризе српског тениса упитао „има ли светла на крају тунела“. „Ситуација је очајна, али видео сам једног малог дечка, од њега ће нешто бити – зове се Новак Ђоковић“, цитирао је речи свог саговорника Пановић, који је оценио је овај интервју добар пример интервјуа који садржи визију.

А, када је реч о заступљености, апсолутни шампиони су Вук Драшковић и Светислав Басара. С њима је Пановић, како је и сам приметио, урадио највећи број интервјуа – 23 са Драшковићем и 17 са Басаром. „Има једна јако битна ствар за све ове интервјуе“, нагласио је Пановић, „а то су фоторепортери, јер уз сваки интервју иде и фотографија која му даје смисао“.

Зоран Пановић је један од најпризнатијих домаћих колумниста и коментатора. Добитник је награда „Душан Дуда Тимотијевић“, „Лаза Костић“ и „Никола Бурзан“. До сада је објавио књиге Дозволите да се одјавимо, Холдинг Србија, Рафали у каменолому и Музика за лифтове. Дипломирао је социологију политике на Филозофском факултету у Београду.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljena-knjiga-vreme-spricera

Нема коментара:

Постави коментар