Претражи овај блог

петак, 13. септембар 2013.

ГЕОПОЛИТИКА СРБИЈЕ - Душан Пророковић

Пред нама је књига коју, осим квантитета и квалитета, одликује и новитет, али и ексклузивитет. Обимна студија Геополитика Србије др Душана Пророковића садржи до сада најсвеобухватнију анализу Србије, српског етничког и историјског простора, која се делом односе и на остала подручја Балкана.

Уобичајено се наводи како Балкан „производи“ превише историје. Географски положај је предодредио да простор који насељава српско становништво има велики геополитички значај. То је подручје где се укрштају супротстављени геополитички интереси великих сила, различити религијски утицаји и цивилизације, преко којег пролазе важни саобраћајни коридори и цевоводи.

Преко анализе политичких, цивилизацијских, популационих, економских и безбедносних фактора; четири геополитичке концепције – атлантизма, евроазијства, (средњеевропског) континентализма и неоосманизма; и сложеног балканског међудржавног и међуетничког оквира у овом несвакидашњем делу се описује геополитички положај Србије, али се и предлаже низ мера које треба предузети у циљу његовог поправљања у будућности.


саиздаваштво са ИП „Геополитика Прес“
 прво издање, 2012.
17 х 24 цм, 796 стр.
 броширан повез, ћирилица
ISBN: 978-86-519-1463-1
Цена: 500,00 РСД


Нема коментара:

Постави коментар