Претражи овај блог

четвртак, 26. септембар 2013.

ПРОКИМЕНСКИ ПУТОПИСИ награђени на Сајму књига у Бањалуци

Роман Прокименски путописи Станка Ж. Шајтинца, у издању Гласника, добитник је награде „Липље“ за савремену књижевност на актуелном, 18. Међународном сајму књиге, школског прибора и канцеларијске опреме у Бањалуци, саопштио је у петак, 20. септембра, жири тог сајма.
Сајам у организацији „Гласа Српске“ одржава се у спортској дворани „Борик“ у Бањалуци и трајаће до 23. септембра, а званични мото је „Књига на дар“.
Прокименски путописи су јединствена парабола о вечном путу у живот и из живота. О даљинама које објашњавамо спољашњим и унутрашњим изгнанствима, кодовима којима је у детињству одређен живот и које тумачимо у годинама када смо суочени са траговима смисла који смо загубили на путевима одрастања. Топле и дечачки болне пејзаже детињства у мирном Банату, галерију ликова пикарске повести одрастања смењују ликови светских метропола, загубљених градова Далеког истока и људи чији су бол и трагична сенка живота доказ и фатум њихове егзистенције. Блиске ствари откривамо тек када се удаљимо од њих, када њихову близину схватимо кроз нестанак света који је запамтио наше истинско постојање док заглибљени у егзистенцији „као чизме у банатском блату“ покушавамо да се отргнемо од баласта успомена и бола стварности.

Носталгија Станка Шајтинца је вечито трагање чак и онда када се нигде не одлази или када се изван себе и не може отићи. Прокимен је стих који узимамо из неког псалма и који значајно, у симболичком и семантичком смислу, одређује литургију. Као што интимна путописна молитва аутора одређује судбинске путеве на којима откривамо живот и живот открива нас.

Нема коментара:

Постави коментар