Претражи овај блог

среда, 6. април 2011.

Представљен 13. број ИЗАЗОВА ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА

06. Април 2011.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак 5. априла, представљен је 13. број часописа ИЗАЗОВИ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА.
О новом броју, поред главног уредника часописа Николе Јовановића, говорили су и професор Универзитета Унион у Београду Зоран Ивошевић, професор Филолошкoг факултету у Београду Дарко Танасковић, извршни директор „Транспарентност Србија“ Немања Ненадић и потпредседник Владе Републике Србије задужен за европске интеграције – Божидар Ђелић.
Tема 13. броја часописа je „Пролеће кључних реформи“.
У новом броју часописа, који се на темељан начин бави политичким, економским и правним аспектима приступања Србије Европској унији, са циљем да охрабри и подстакне дијалог у вези са питањима реформе институција, хармонизације закона и усвајањем нових стандарда, нудећи адекватна решења, налази се и текст председника Чешке Вацлава Клауса о кризи демократије у ЕУ.
Потпредседник Владе Божидар Ђелић, изјавио је да је уверен да ће Европска комисија у октобру дати позитивно мишљење о добијању кандидатуре Србије. Такође је истакао и да ће тада, како се нада, бити речи и о датуму отпочињања преговора са ЕУ.
Он је оценио да Србију чека пролеће кључних европских реформи које ће трајати десет недеља, а током којих треба испунити Акциони план Владе у 96 тачака. Ђелић је објаснио да то неће бити лак посао, али је изразио уверење да ће до 15. јуна, када ће ЕК почети израду мишљења, које ће објавити 12. октобра, то бити и урађено. Према његовим речима, у том периоду је потребно донети неколико комплексних закона, почевши од Закона о реституцији, као и Закона о финансирању политичких странака и правног акта о избору народних посланика.

Ђелић је нагласио и да су европске интеграције и сарадња са ЕУ полиса за све који желе да послују са нама, указујући и на значај добијања статуса кандидата и отпочињања преговора са ЕУ, што је у интересу и наших грађана и привреде.

Нема коментара:

Постави коментар