Претражи овај блог

среда, 13. април 2011.

МОЦАРТ – ЗЛОЧИН МАРИЈЕ ТЕРЕЗИЈЕ

Представљена књига МОЦАРТ – ЗЛОЧИН МАРИЈЕ ТЕРЕЗИЈЕ

13. Април 2011.

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 12. априла представљена je прва књига из нове Гласникове едиције En musica – дело Моцарт – Злочин Марије Терезије Коље Мићевића.
Мићевић је, поред разговора о књизи, рецитовао Моцартову песму „Епитаф за чворка“ и музицирао ударајући чекићима по великом наковњу. Поред аутора, о делу су говорили уредник Гојко Тешић и Гордана Милосављевић Стојановић.
Аутор у свом делу оптужује хабзбуршку владарку Марију Терезију да је одговорна за смрт славног композитора.
„Моцарт је био жртва деспотице“, рекао је Мићевић и додао да је пронашао документ писмо Марије Терезије сину – у коме му забрањује да прими четрнаестогодишњег Моцарта у службу.
„Сви велики музиколози нису се усудили да читају и тумаче како треба кобно писмо Марије Терезије које је Моцарту одсецало главу две деценије пре изума гиљотине“, рекао је он и додао да је то писмо усмерило Моцартову судбину и покривало га као сенка.
Мићевић је навео да књижевна и филмска дела, од Александра Пушкина Моцарт и Салијери до филма „Амадеус“ Милоша Формана, следе погрешну тезу да је Моцарта отровао мање надарен уметник Антонио Салијери и заобилазе одговорност владарке.
Гојко Тешић је том приликом саопштио и да је Мићевић добитник награде „Сретен Марић“ за најбољу књигу есеја или најбољи есеј за 2009. и 2010. годину, за дело Осам Влашића француског симболизма.
Награду додељују СО Косјерић, Библиотека Матице српске Нови Сад и ЈП Службени гласник, а најављено је да ће Мићевићу награда бити уручена у другој половини маја у Косјерићу.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljena-knjiga-mocart-%E2%80%93-zlocin-marije-terezije

Нема коментара:

Постави коментар