Претражи овај блог

среда, 13. април 2011.

Представљена књига ЧЕКАЈУЋИ КАПИТАЛИЗАМ

На Коларцу представљена књига ЧЕКАЈУЋИ КАПИТАЛИЗАМ


13. Април 2011.


У Малој сали Коларчеве задужбине у уторак, 12. априла представљена је књига Чекајући капитализам проф. др Младена Лазића.

О књизи су, поред аутора, говорили проф. др Илија Вујачић, проф. др Владимир Вулетић и проф. др Сретен Вујовић.

Књига социолога Младена Лазића, редовног професора Филозофског факултета у Београду, представља јединствену студију која се бави друштвеним променама у Србији посматраним кроз призму класних односа.

Посебнa вредност ове књиге јесте њен обухватни карактер, како у погледу историјских промена, тако и актуелних друштвених односа у једној зналачки вођеној анализи која обезбеђује да се дође до најцеловитијих истраживачких резултата. Осим тога, аутор показује да класно утемељен приступ друштвеним променама није застарели остатак, већ представља и даље хеуристички изузетно користан истраживачки концепт и инструмент. Тиме је успео да у нашу данашњу социологију унесе целовитост и надиђе постојеће, углавном сегментарне приступе друштву (економске, политичке и друге), који редукују друштвену стварност, па тако и тумачење промена своде на појединачне активности елитних политичких актера, запостављајући улогу и место других колективних и индивидуалних актера.

Реч је о књизи која представља капитални ауторски рад у коме су сажета деценијска истраживања и бављења друштвеним променама. Књига професора Лазића Чекајући капитализам објављена је у едицији Синтезе библиотеке Друштво и наука у којој се објављују капитална дела, као врхунски национални научни домети и репрезентативна синтетичка ауторска достигнућа, која имају карактер магнум опуса.


Нема коментара:

Постави коментар