У уторак 27. јануара,  у Клубу– књижари – галерији Гласник представљена је књига ДОСТОЈЕВСКИ И СВЕТОСТ ЖИВОТА Предрага Чичовачког.
О књизи су том приликом говорили Мирослав Ивановић, преводилац дела, и Петар Арбутина, уредник издања.
Ивановић се осврнуо на живот и академски развој аутора који je рођен на овим просторима, а већ око две деценије живи и ради у САД, где се сматра једним од најрелевантнијих тумача дела Фјодора Михајловича Достојевског.
„Ова књига је своје прво издање имала у САД, које је наишло на и те како позитивне коментаре“, напоменуо је он додавши да је реч о филозофском делу, а не о књижевној критици, и да оно, с обзиром на порекло и живот аутора, представља својеврсну руско-америчку рецепцију Достојевског.
Нагласивши да је књига посебно значајна управо уколико је посматрамо из филозофског угла, Ивановић је констатовао да она представља велико богатство идеја и један досад неуобичајен поглед на Достојевског.
„Реч је о једном од ретких вредних, филозофских покушаја да се на тај начин сагледа дело великог писца“, закључио је он.
Арбутина је оценио да се дело Достојевског најчешће тумачи са књижевног или религијског аспекта, док ова књига успева да обради све све аспекте – и људску, и религијску и филозофску нит његовог дела.
„Важно је и то што се ова књига може читати на више начина, а један од њих је и кроз ауторе и литературу коју Чичовачки користи“, истакао је уредник.
Арбутина је такође запазио да се у овдашњој рецепцији Достојевског недовољно указивало на чињеницу да он заправо није човек који не воли живот, већ човек који користећи своје јунаке гради једну афирмативну идеју живота – идеју наде.
„Ово је књига која надилази и књижевност и књижевност ради књижевности и не сме се посматрати као једна од многих књига о Достојевском, већ као дело о томе како читати аутора о ком мислимо да знамо све“, рекао је он.
Предраг Чичовачки у књизи Достојевски и светост живота обрађује метафизичко-религиозни приступ великог руског писца према фундаменталним питањима света и човека, разматрајући преплитање религијских и филозофских мотива у његовим најважнијим делима.