Претражи овај блог

четвртак, 2. април 2015.

МОДЕЛ САРАДЊЕ НОРДИЈСКИХ ЗЕМАЉА - Марина Јовићевић

Имао сам задовољство да будем ментор докторске дисертације „Регионална и европска сарадња – модел сарадње нордијских земаља“, ауторке Марине Јовићевић, на основу које је сачињена књига Модел сарадње нордијских земаља.
Реч је, без сумње, о одличном истраживачком раду. Његов предмет је свестрана анализа модела сарадње – свих облика те сарадње – држава нордијског региона, ради потврде хипотезе да је у питању посебан и јединствен модел регионалне сарадње. Посебно импресионира ширина захвата, која се ретко среће у радовима овог типа, али је занимљиво да она није угрозила уравнотеженост текста, јер сваки део може да се чита и користи независно од другог, у зависности од интересовања читаоца, а заједно они дају компактну целину.
Марина Јовићевић се овим радом промовисала у најбољег познаваоца не само нордијске сарадње него вероватно и нордијског региона уопште у нашој земљи. Овај рад није, међутим, традиционалан рад странца написан о једној теми у удаљеном региону; он је добрим делом писан „из унутрашње перспективе“, на основу више него очигледног одличног познавања теме, али и личног искуства.
Монографија Модел сарадње нордијских земаља на више од 300 пажљиво исписаних страница, с обимном литературом, биће добра основа за наредна истраживања тема регионалне сарадње и нордијског региона. Надам се да ће она уједно бити и инспирација политичарима с Балкана да покушају да у нашем региону употребе неке од облика нордијског модела сарадње.
Проф. др Јован Теокаревић

прво издање, 2015, 15 х 23 цм, 368 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1874-5
цена: 880,00 РСД

Нема коментара:

Постави коментар