У Клубу – књижари – галерији Гласник у среду, 8. априла представљена је књига ПРИЧЕ ОД ВОДЕ – Све рибе Србије Михајла Пантића и Милана Туцовића.
О књизи је, осим аутора, говорио и Васа Павковић, књижевник и књижевни критичар.
Павковић је подсетио да je у Гласниковој едицији „Србија и коментари“, у којој је објављена и ова књига, идеја уредника Горана Петровића да два аутора праве књигу о једној теми из два угла.
„Ова књига је о једној страсти према риболову и рибама – Михајло Пантић је најспособнији риболовац ког знам и он је у књизи комбиновао књижевну страст и озбиљну припрему кроз науку о рибама, па ћете сазнати све о свакој врсти риба, али се он ту не зауставља, већ описује и како је он или неки његов колега уловио поједину врсту“, објаснио је он, додавши да је Пантић комбиновао есејистички, популарно-научни и приповедачки стил. „То су узбудљиве, али и научне приче, јер се наводe многа имена различитих врста риба, успешно избегавајући нагомиловање чињеница“.
Он је такође истакао да је Туцовић у својим атрактивним илустрацијама најчешће комбиновао бојице и акварел уз одговорност према сваком тексту и да је, захваљујући њему, ово једна од најлепших књига у овој едицији.
Туцовић је нагласио да је ова књига за њега, у извесном смислу, дар. „Био сам одушевљен Михајловим текстовима и инсистирао сам да свака риба буде препознатљива, јер је писац уједно и страствен ловац и то се провлачи кроз целу књигу“, казао је он.
Пантић је навео да је гледајући квиз „Желите ли да постанете милионер“ упамтио да је једно од питања за милион динара било – који је латински назив за моруну?
„Знао сам одговор на њега, иако нисам знао одговоре на нека претходна питања – тада сам осетио да треба да напишем књигу, па је она стога била стицај добре енергије и деценијског риболова“, рекао је он.
Пантић је такође истакао да је важно то што није реч о књизи о риби, већ о свему што се о животу може рећи, а риба је само добар повод.
„Милан је сликар тишине, драматизоване тишине и његове слике су ненаписане књиге, а о свакој његовој слици ја могу да напишем причу, па ово зато коауторска књига у најбољем смислу речи“, закључио је он.