Претражи овај блог

среда, 14. децембар 2011.

Представљена ЛИРСКА ИСТОРИЈА МУЗИКЕ Коље Мићевића

14. Децембар 2011.

Четворотомна Лирска историја музике Од Питагоре до Баха, Коље Мићевића, представљена је у уторак 13. децембра у Клубу – књижари – галерији Гласник.

Дело је премијерно представљено на овогодишњем, 56. међународном београдском сајму књига.
Овај пут, Мићевић је представљање почео свирајући жичани инструмент багламу, који је узео од свог госта Андрије Сагића, самоуког музичара који се бави искључиво раном музиком.

На 3.000 страна Мићевић води читаоце у историју лирске музике, што у француском означава поезију праћену музиком, поезија која је била певана, и то у строго омеђеном историјском раздобљу, од Питагоре изумитеља интервала и монокорда до 1750. када је умро Јохан Себастијан Бах.

„Од Питагоре до Баха музика и поезија, како каже један од композитора у мојој књизи, Лукаско Лукаски из 16. века, биле су две сестре, то је слика коју сугеришем насловом и коју развијам у све четири књиге“, казао је Мићевић.

Он је додао да му је у раду помогло преводилачко искуство, посебно Дантеа, као и то што живи у Француској где су му доступни многи извори, старе књиге, рукописи, графике, минијатуре, ЦД-ови и многобројни различити извори уз чију помоћ је успео да „извуче“ из заборава многе значајне композиторе и дела о којима, у тренутно доступним музичким књигама, често нема никаквих података.

Свој обиман рад аутор је назвао неком врстом почасти извођачима без којих не би постојала музика.
Члан ансамбла за рану музику „Ludus musicus“, Сагић, извео је на аутентичном инструменту баглами средњевековну кантигу шпанског краља Алфонса мудрог, једног од бројних ликова Мићевићеве књиге.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljena-lirska-istorija-muzike-kolje-micevica

Нема коментара:

Постави коментар