Претражи овај блог

среда, 30. април 2014.

Представљена књига ВРЕМЕ КРАЉИЦЕ

У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 29. априла представљена је књига ВРЕМЕ КРАЉИЦЕ – Успони и падови спортских идеала кроз историју проф. др Милана Томића.

О књизи су том приликом, осим аутора, говорили и проф. др Стефан Илић, историчар спорта, Живко Баљкас, новинар Политике и проф. др Миша Ђурковић, виши научни сарадник Института за европске студије и Гордана Милосављевић Стојановић, начелница Гласникове Службе за маркетинг и односе с јавношћу.

Гордана Милосављевић Стојановић је констатовала да је реч о јединственом делу, које пре свега може да послужи као одличан уџбеник за студенте Факултета за физичку културу, али чија примарна идеја јесте истицање неопходности очувања спортских идеала у свом изворном облику.

„Историја нас учи да је свако мењање тих изворних начела водило спорт ка странпутици, а они који данас управљају спортом, менаџери пре свих, у томе имају посебну одговорност“, нагласила је она, оценивши да је ова књига данас посебно актуелна због стања у спорту који је стављен у службу профита.

Илић је истакао да је аутор био вођен идејом да физичко вежбање и надметање представља основ човекових духовних и телесних вредности, са Духом и Мисијом спорта, као основом тих вредности.

„Књига је намењена професионалцима, али и почетницима, а писана је једноставним, лако читљивим и разумљивим стилом“, оценио је он.

Баљкас је књигу назвао „биографијом спорта“ и подсетио се како је био срећан када је дошао у посед њеног првог издања, напоменувши да је ово, ново издање значајно проширено и обогаћено што га чини истинским издавачким подвигом.
 
„Реално је очекивати да се у будућности појави и треће, још обимније издање, јер су у спорту данас одвијају веома динамичне промене“, сматра он.

Ђурковић је акцентовао важност тога што је аутор јасно показао разлику између надметања и игара, а да се при томе никада није постављао као судија нити му је битно ко су били поражени а ко победници.

„Не памтим када смо имали овако лепу и садржајну књигу која говори о спорту, још од античких времена па до наших дана“, оценио је он, подсетивши укратко на биографију аутора која објашњава његов ентузијазам с којим прилази овој теми.

Аутор, који је пре професорског ангажмана био и активан спортиста – атлетичар, а потом и спортски ноивнар, али и директор једног угледног спортског клуба, казао је да је искуство које је стекао до своје 65 године применио код писања ове књиге, која се може назвати својеврсном енциклопедијом.

Нема коментара:

Постави коментар