Претражи овај блог

среда, 18. фебруар 2015.

БОГОМДАНИ МАРАТОНАЦ - Прича о Фрањи Михалићу, најбољем југословенском атлетичару свих времена - Владета Недељковић

Богомдани маратонац описује животни пут и бриљантну спортску каријеру нашег славног маратонца и најбољег југословенског атлетичара свих времена Фрање Михалића. Куриозитет је да је Михалић и данас спортиста рекреативац.
У овој монографији, први пут се износе нови или мало познати детаљи о освајању сребрне медаље у маратону на Олимпијским играма у Мелбурну 1956. За тај велики успех награђен је са 17 долара! Описани су најинтересантнији детаљи Михалићевог динамичног живота: како су желели да га ожене у Бразилу, како су му на тркама честитали британска краљица Елизабета II, белгијски краљ Бодуен I, грчки председник Константин Караманлис, председник СФРЈ Јосип Броз Тито, како је био бржи и издржљивији од крадљиваца аутомобила, носорога, или воза…
Михалић је био репрезентативац Југославије 26 година, а у пензију је отишао са 52 године радног стажа. Популарни Јура поседује ризницу трофеја, пехара и медаља тешку 100 килограма. Дипломама и плакетама могао би да облепи овећи солитер.
Монографија обилује фотографијама са трка на којима је учествовао легендарни маратонац, фотографијама са свечаности и прослава, као и из породичног албума.
Ова монографија прва је у Гласниковој едицији Спортске легенде. Представљањем наших највећих спортских асова, олимпијских, светских и европских шампиона, који су својим деловањем у спортској каријери, и после ње, утицали позитивно на младе генерације да заволе спорт и почну њиме да се баве, Гласник афирмише највредније што су наш спорт и врхунски спортисти дали српском друштву: здраво ривалство, тежњу ка успеху, дисциплинованост и пожртвованост, достојанствено понашање у победи и у поразу, као и креативност и љубав према игри и дружењу. Управо је те вредности афирмисао и Михалић својим начином живота и спортским успесима.

прво издање, 2011, 19 х 24,5 цм, 192 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0722-0
цена: 990,00 РСД

Нема коментара:

Постави коментар