Претражи овај блог

уторак, 28. јун 2011.

КЕЈНЗ ПРОТИВ КЛАСИКА

Представљена књига КЕЈНЗ ПРОТИВ КЛАСИКА

28. Јун 2011.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у понедељак, 27. јуна представљена је књига Кејнз против класика Формална анализа и поређење Ивана Вујачића.
О књизи су, поред аутора, говорили рецензенти проф. др Јуриј Бајец и проф. др Мирољуб Лабус и уредник проф. др Бошко Мијатовић.

Образлажући одлуку да као уредник Економске едиције у Гласнику објави Вујачићеву студију, Мијатовић је истакао да има више разлога као што су – мањак теоријске литературе за економске науке, обновљено интересовање за Џона Мајнарда Кејнза, могућност да се неке његове идеје примене и код нас, као и да се објасне неке од предрасуда које га прате.

Кејнз је био енглески економиста чије су радикалне идеје имале огроман утицај на модерну економију. Био је заговорник владине политике интервенционисања, по којој би влада могла користити фискалне и монетарне мере да би циљано ублажила ефекте економске рецесије и депресије.

Уз подсећање да су се економски стручњаци у нашој земљу бавили интензивно теоријом у време самоуправног социјализма, Мијатовић је казао да је након распада тог система теорија замрла.

Говорећи о односу светске економске науке према Кејнзу, он је приметио да се у економској теорији сматрао „мртвим“ најмање 30 година а пре тога је важио за неприкосновеног теоретичара који је помогао америчком председнику Рузвелту да обнови САД после кризе с почетка тридесетих година.

Мијатовић је најавио да ће Гласник у истој едицији до краја године објавити капитално Кејнзово дело Општу теорију запослености, камате и новца, првобитно штампано 1936, које је доживело само једно хрватско издање, одавно распродато.

Ова Вујачићева књига се донекле разликује од оригиналне Кејнзове, али по оцени Мијатовића, допуњују се и веома су драгоцене као целина.

Лабус је оценио да Вујачићева књига представља незаобилазно штиво на српском језику о класичном и „кејнзијаском“ приступу макроекономији и о улогама које фискална и монетарна политика могу да имају у периодима кризе.

Он је уверен да ће књига допринети развоју интересовања за макроекономску анализу поготово у нашој средини која је у транзицији и погођена економском кризом теже него земље које имају снажне институције.

Лабус је објаснио да се привреда у свету изменила од Кејнзовог времена и да зато његове идеје треба посматрати из новог угла и преиспитати како оне данас могу да се примене и да функционишу.

Проф. Јуриј Бајец је подсетио да се Кејнз у економској науци код нас није проучавао већ је жигосан као пример заговорника либералног капитализма одбаченог од стране марксистичких теоретичара самоуправног социјализма.

Бајец је скренуо пажњу на тешке последице најновије економске кризе на глобалну привреду и на чињеницу да се код нас показало да земља мора имати снажне основне институције.
Он је Вујачићеву књигу препознао као полазну основу за расправе о валидности појединих економских теорија јер ниједна није идеална.

Аутор је објаснио да га је на писање подстакла жеља да се у академским круговима размишља о Кејнзу и шта је он заступао јер га и у САД многи погрешно проглашавају социјалистом, присталицом инфлације а он је пре свега упозоравао да се води рачуна о ризику и уградио је фактор неизвесности у своје теорије.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljena-knjiga-kejnz-protiv-klasika

Нема коментара:

Постави коментар