Претражи овај блог

уторак, 13. новембар 2012.

Представљена књига ЕЈДЕТСКЕ СЛИКЕ

09. Новембар 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник је у четвртак, 8. новембра, представљена књига Ејдетске слике Зорана Богнара.

Песник, публициста и есејиста, Зоран Богнар, на тај начин је уједно обележио и три деценије свог литерарног рада.

Кроз ову књигу микроесеја, Богнар је исповедио и искрено отворио ризницу свог унутрашњег света испољавајући наглашену тежњу ка самосвојности, ка установљењу оригиналног модела гледања и поимања света што га окружује, онога што је било и што ће тек бити. Богнар је разложно поставио многа занимљива и важна питања на плану уметности и филозофије, посебно естетике и етике, затим социологије и психологије, посебно човекове егзистенције, а поготово човека у овом нашем усковитланом и кризном времену испуњеном контроверзним садржајима, а дао је и неке могуће одговоре, провокативно позивајући на дијалог, и о ономе што други избегавају.

Петар Арбутина је истакао да књига не спада ни у један унапред одређени жанр иако је означена одредницом „микроесеји“.

„Књига Зорана Богнара је збирка тема о многим појавама и збивањима о којима се у многим друштвима, па и у овом нашем, гласно ћути“, рекао је он.

Богнар је уз речи захвалности свима који су својим присуством обележили представљање Ејдетских слика и његов књижевни јубилеј, нагласио да је форма микроесеја који је користио у својој новој књизи заправо „најприступачнија књижевна форма за време у којем се налазимо“.
„Микроесеје је користио и велики Иво Андрић у својим Знаковима поред пута, а ејдетске слике по којима се зове ова моја књига, јесу оне слике у психологији и у животу које се људима често враћају, о којима се изнова и изнова размишља и које провоцирају – мене су те ејдетске слике нагнале да напишем ову књигу која је данас ту пред вама и верујем да није ње да бих и ја сам много мање разумео Зорана Богнара а самим тим би га мање разумели и читаоци“, истакао је Богнар.

Погледајте видео материјал:

Нема коментара:

Постави коментар