Претражи овај блог

понедељак, 2. септембар 2013.

ИСКРА ЖИВОТА - Кристофер Вилс и Џефри Бада

Одакле смо дошли? Да ли је живот настао на Земљи или на некој другој планети? Како су изгледали најранији примитивни организми? Aутори у овој књизи истражују теорије о извору живота – од Марсових метеора до хидротермалних извора у мору – а онда излажу сопствени сценарио.


  ,, Шта ће нам коначно откриће рећи?

Пошто се ова књига бави пореклом живота, откриће живота негде другде битан је део те приче. Међутим, док хватамо ваздух после овог вртоглавог обиласка васионе, морамо запамити једну ствар.
Чак и када  откријемо живот на другим планетама, могуће је да нећемо бити ништа ближе одговору на кључно питање – како је живот почео.
Ако се испостави да је ванземаљски живот биохемијски и генетички различит од живота на нашој планети, то ће нам показати да су живи организми могли настати на више начина из првобитне супе. Чак и ако живот који откријемо буде искључиво једноћелијски, вероватно ће бити високо усавршен еволуцијом, као што су бактерије и архее на Земљи. То значи да ће порекло ових ванземаљских бактерија бити подједнако загонетно колико и порекло живота на нашој планети. “



превео Вук Вујачић
прво издање, 2007.
15 x 23 цм, 333 стр.
броширан повез, латиница
ISBN: 978-86-7549-476-8 
Цена: 500,00 РСД

Нема коментара:

Постави коментар