Претражи овај блог

уторак, 24. јун 2014.

Представљена књига ЂАВОЉИ САН



У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 24. јуна, представљена је књига Ђавољи сан Векислава Јанићијевића.

О књизи су говорили уредник издања Петар В. Арбутина и аутор.

Ђавољи сан није аутобиографија већ мозаик испричаних прича које сам годинама слушао, као и нека преживљена, лична искуства. Морал, част и поштовање су особине које носе ликови овог романа, а због којих су често били принуђени да ризикују и свој живот. Мотив за писање били су обавеза и поштовање које осећам према својим прецима“, рекао је аутор.

Петар Арбутина је истакао да је књига садржајно и суштински пројекција онога што је породица у најужем смислу. Аутор говори о Косову на другачији начин, показујући посебну врсту храбрости, пливајући узводно, против матице.

Ђавољи сан је прави балкански породични роман. Читав 20. век сажет је у судбини једне породице. Ратови и идеологије остављају траг на генерацијама, од српске улице у Ђаковици, преко Београда, Хиландара, Подгорице и Берна, где један давнашњи дневник открива своје странице и тајну. Разрешење тајне живота и смрти хајдука Стојана читаоца подсећа на олако заборављене вредности, без којих ће сваки наредни корак два народа бити бесмислен и узалудан.  

Овај роман је сага о Косову и Метохији. Не само о албанском него и о српском Косову, о антагонизму, омрази и сукобима, националној сујети и злочинима. Аутор описује људе којима је Косово више од територије и топографске чињенице. Оне који верују да њихова људска вредност почива на односу према другом човеку, другој вери и култури. Један Албанац и један Србин, побратими, окрећу се сами против свих; против осуде својих и против прогона власти, зато што и један и други верују да је духовно братство веће од свих људских и националних закона. Главни јунак – приповедач покушава у себи да обједини такво породично наслеђе у светлу догађаја с краја 20. века и последица албанске и српске политике; великих заблуда које политичке машинерије покушавају да прогласе за успехе.

Нема коментара:

Постави коментар