Претражи овај блог

петак, 1. јул 2011.

Представљена књига РАДНО МЕСТО ПОД СУНЦЕМ

Представљена књига

РАДНО МЕСТО ПОД СУНЦЕМ

01. Јул 2011.

У свечаној сали Независног удружења новинара Србије у четвртак, 30. јуна представљена је књига РАДНО МЕСТО ПОД СУНЦЕМ – РАДНИЧКЕ БОРБЕ У СРБИЈИ Небојше Попова.

О књизи су, поред аутора, говорили Здравко Деурић и Драган Стојковић.

Текстови објављени у књизи тичу се једне, за људски живот, суштинске теме – теме рада. Око низа истраживачких новинарских текстова објављених у листу Република, бројних докумената, апела и писама председницима влада, стоји случај зрењанинске Југоремедије и једна истинска животна драма у којој се с једне стране налазе радници – акционари који се боре за своја радна места и виталност предузећа, а с друге власт која силом наметане приватизације ризикује пропаст фирме. Тек када се текстови о догађајима у различитим временским периодима сакупе на једном месту, постају видљиви дугорочни трендови у привреди, друштву и држави. Отворена су многа питања, a Небојша Попов говори о онима која се тичу одговорности за покретање ратова, злочина и пљачки, уништавања привреде, друштва и културе.

Попов је нагласио да владавина закона није пуки украс демократског поретка, већ један од најпоузданијих начина зауздавања најјаче људске страсти – властољубља – и то делотворним институцијама, процедурама и развијеном културом. Без свега тога нема поузданих граница политичке власти. Но и без конституционалне подлоге и упркос дугогодишњем махнитању свакојаког насиља, не би се могло рећи да Србију карактерише баш апсолутно безакоње. Повремено су приметни извесни напори ка законској регулацији. Више доношењем закона него ли њиховим поштовањем. У том погледу посебно су значајни напори Владиног Савета за борбу против корупције, дела критичке јавности и борбе радника – акционара. О свему томе постоји обиље информација у овој књизи.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljena-knjiga-radno-mesto-pod-suncem-0

Нема коментара:

Постави коментар