Претражи овај блог

понедељак, 20. мај 2013.

ВИШЕВЕКОВНО РУСКО-СРПСКО ПРИЈАТЕЉСТВО - Небојша Богуновић


У књизи Вишевековно руско-српско прија­тељство приказани су историјски подаци који доказују да везе и односи између Србије и Русије имају дубоке корене и дугу традицију. Oбрађен je и период 1804–1839. и приказани учешће и помоћ Русије у борби српског наро­да за ослобођење од вишевековног турског ропства и стварање сопствене државе. Руски званичници су увек сматрали да је аутономни статус Србије у оквиру Турског царства први корак ка стицању потпуне независности и стварању самосталне српске државе.

Посебно место посвећено је војном анга­жовању Русије у Првом српском устанку и учешћу руске војске и српских устаника у борбама на Штубику, Малајници... као и на­порима руског двора да финансијски помог­не Карађорђеву борбу.

Аутор такође говори о помоћи руске владе да у устаничкој Србији профункционише правни систем и да се поставе темељи држав­не управе.

Изнетим историјским чињеницама Богуно­вић побија лажи о томе да Русија никад није помогла Србији и да Срби немају разлога да буду захвални Русима

цена: 1.080,00 РСД

Нема коментара:

Постави коментар