Претражи овај блог

уторак, 28. јануар 2014.

Представљен Правно-информациони систем Републике Србије

У Прес сали Владе Србије у понедељак, 27. јануара, представљен је Правно-информациони систем Републике Србије, који представља једну од највећих збирки правних података у земљи.

Правно-информациони систем РС успостављен је 1. јануара 2014. и доступан је на веб-адреси www.pravno-informacioni-sistem.rs, а његово вођење поверено је ЈП Службени гласник.

Овом приликом, представили су га и о његовом значају говорили министар правде и државне управе у Влади Републике Србије Никола Селаковић, в. д. директора ЈП Службени гласник проф. др Радош Љушић и директор службених издања ЈП Службени гласник Борис Петровић.

Министар Селаковић је истакао да је Гласник окупио новинаре лепим и добрим поводом, а то је Правно-информациони систем РС, на коме су запослени у овом предузећу вредно и предано радили. Он је изјавио да у потпуности подржава овај пројекат, који ће унапредити рад правосудних органа, државне управе, јавних предузећа, адвоката, а грађанима ће олакшати да брже дођу до најпоузданијих правних података.

„Овакав систем нас чини много ближим значајним тековинама и достигнућима европског права, правосуђа и владавине права“, нагласио је он, подсетивши да је у Стратегији за реформу правосуђа, осим пет кључних циљева, за сваки од њих изражен и значај јавности и транспарентности.

„Правно-информациони систем РС јесте један од путева да се рад правосуђа учини транспарентним и јавним за грађане, а на тај начин вратиће се и поверење грађана Србије, пре свега уједначавањем судске праксе, чиме би се омогућила предвидивост судских процеса, јер свако од грађана има право да зна колико ће суђење трајати, колики су трошкови и какав су исход имали слични процеси, пре него што одлучи да ли ће се обратити суду“, рекао је он, подсетивши да је судска пракса у оквиру овог система сада бесплатно доступна институцијама правосуђа.

„Са своје стране ћу се трудити да такав систем постане у потпуности бесплатан, јер је циљ да сваки грађанин може да дође до сваког податка из области права било Србије, било Европске уније“, истакао је Селаковић.

Професор доктор Радош Љушић је представљајући садржаје Правно-информационог система РС подсетио да његово успостављање значи и успешно реализовану обавезу коју је Гласник имао у складу са Законом о објављивању закона и других прописа и аката, који је донет током 2013. године.

Истовремено је подвукао да је Гласник испунио ову законску обавезу и успоставио Правно-информациони систем РС, користећи властите ресурсе и знање, чиме је још једном потврдио своју професионалност. Он је констатовао да успостављање овог система значи и већу ефикасност и доступност правних аката свим грађанима Србије и правним субјектима. Напоменуо је и да је свим корисницима интернета, ради лакшег приступа и бржег и једноставнијег упознавања са садржајем и функционисањем овог система, обезбеђена и подршка посредством Гласниковог Корисничког сервиса, телефоном и електронском поштом, а да ће Правно-информациони систем РС у будућности постати технички још бољи.

Он је навео да Правно-информациони систем РС обухвата електронски облик „Службеног гласника РС“, архиву службених гласила, базу која садржи регистар и текстове важећих прописа и других аката Републике Србије објављених у „Службеном гласнику РС“, базу која садржи судску праксу, друге податке о правном систему Републике Србије и везу с правним актима Европске уније.


Такође је истакао богатство база које садржи Правно-информациони систем РС, нагласивши да Гласник неће на томе стати, већ да ће настојати да их обогати и другим садржајима који ће бити од користи најважнијим државним институцијама.

Љушић је напоменуо да Гласник, из економских разлога, нажалост тренутно није у могућности да све базе и садржаје у оквиру Правно-информационог система РС учини бесплатно доступним свима, али и да ће се у будућности, заједно са Владом Србије, радити на стварању услова за то. Он је такође подсетио и да је Гласник током 2013, за најважније државне институције бесплатно реализовао послове у вредности од близу 400 милиона динара.

Петровић је објаснио да је доступност базама и садржајима у оквиру Правно-информационог система РС, регулисана Законом о објављивању закона и других прописа и аката, а да је у потпуности бесплатна база која садржи регистар и текстове важећих прописа и других аката Републике Србије објављених у „Службеном гласнику РС“, док је база Судска пракса бесплатно доступна оним институцијама којима је то право омогућено наведеним Законом.


„Правно-информациони систем РС садржи и везе (линкове) ка правним актима Европске уније, као и базу прописа на енглеском језику, док све више од тога мора бити уређено неким новим правним актом“, казао је он, нагласивши да ће Гласник и даље своје обавезе испуњавати у потпуности у складу са Законом прописаним роковима, али и да ће настојати да их реализију и пре тих рокова.

Нема коментара:

Постави коментар