Претражи овај блог

среда, 5. фебруар 2014.

Представљена књига 100 ГОДИНА НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА 1912 – 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 4. фебруара представљена је књига 100 ГОДИНА НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА 1912–2012. Ђорђа Перишића.

О књизи су, осим аутора, говорили Жарко Варајић, некадашњи кошаркаш и освајач сребрне медаље на ОИ у Монтреалу 1976, Живко Баљкас, спортски новинар Политике и Јасминко Поздерац, директор Завода за спорт и медицину спорта Србије.


Легенда Југословенског спорта и златни олимпијски ватерполиста из 1968, Ђорђе Перишић, сакупио је великане наше спортске историје у једну књигу, а многи од њих су присуствовали њеном представљању.

У овом делу се налазе и сви резултати и пласмани спортиста са прегледом освојених медаља кроз читав век надметања у свим спортовима на олимпијским играма. Књига је богато илустрована фотографијама свих шампиона и освајача златних медаља.

Варајић је нагласио да је књига, коју су заједничким снагама објавили Службени гласник и Олимпијски комитет Србије, уз помоћ Министарства за омладину и спорт и других cпонзора, отргла од заборава читав један спортски век земље која је током тог периода више пута мењала име, али је увек имала разлог да се поноси својим спортистима.

„Књига је сведочанство о учешћу свих спортиста (њих 1.644) који су успели да изборе право на учешће на ОИ, а неки од њих су се окитили и највишим признањима – осим комплетног списка ту се и резултати и пласмани спортиста са прегледом освојених медаља кроз читав век надметања у свим спортовима на ОИ“, навео је он.

Баљкас је подсетио да су спортисти увек били наши најбољи амбасадори и констатовао да Перишићеву књигу краси систематичност, прегледност, па је стога драгоцени извор података не само за новинаре, већ и за све заљубљенике у спорт.

„Аутор је уложио огроман труд и успео да сакупи и прикаже имена свих спортиста који су успели да се квалификују на ОИ“, нагласио је он.

Поздерац је у име Завода, који је иначе пружио сву логистичку помоћ аутору, оценио да о књизи највише говори поднаслов „да се не заборави“ јер је она и намењена свим будућим генерацијама и томе да се ти спортисти и њихови успеси не забораве.

„Аутор је поменуо и оне који се нису директно такмичили, али су и те како имали допринос у успесима наших спортиста“, истакао је он.

Перишић је скромно приметио да су аутори књиге заправо сви они који су наведени у њој и којима стога припада слава без обзира на то колико су пута наступали.

„Посебно импонује оцена једног од рецензената да се овом књигом попуњавају све беле странице наше олимпијске историје“, закључио је он.

Нема коментара:

Постави коментар