Претражи овај блог

четвртак, 27. октобар 2011.

Трећи дан Гласника на Сајму књига у Београду

26. Октобар 2011.

Трећег дана 56. међународног сајма књига у Београду, Гласников програм обележило је представљање колекције „Један према један“.
Нова Гласникова колекција замишљена је као тачка отпора – увећати човека, у овом случају увећати писца, вратити му простор, до мере читавог једног поетичког и интимног света. За оне који се по први пут сусрећу са његовим стваралаштвом: најбољи могући почетак. За оне који његово стваралаштво добро познају и воле: најбољи могући преглед. Подсетити да размере само једног човека, само једне књиге, само једне људске приче нису тек тако самериве, да се оне једино могу представити један према један“, објашњава уредник те колекције Горан Петровић, говорећи о колекцији у којој су до сад објављене три књиге – водича кроз поетички и интимни свет: Милисава Савића, Љубице Арсић и Зорана Ћирића.

На Гласниковом сајамском штанду су у разговору „један према један“ Љубица Арсић, Зоран Ћирић и Милисав Савић одговарали на питања о томе шта су њихови фетиши, зашто воле поједине градове и шта је заједничко у њиховој литератури, која су им постављали новинари Анђелка Цвијић, Сањa Милић и Петaр Јончић.

У својим књигама, сва три писца су понајвише откривала себе. Док су за Ћирића омиљени градови Јужне Србије, за Љубицу Арсић су то Праг и Буенос Ајрес. Љубица Арсић воли Басару, а Ћирић Вулета Журића и Мију Раичевића, док се Савић слаже са оба избора.

На констатацију Петра Јончића да су ове књиге обликоване у филмском стилу, Савић је одговорио да је управо тако и раскадрирао свој избор, на слике и сегменте живота и писања.

Љубица Арсић се одговарајући Анђелки Цвијић присећала свог детињства, када је са врха трешње посматрала живот. Зоран Ћирић је на питање Сање Милић које су за њега ружне речи, одговорио је да су то: подобан, политички коректан, а од лепих речи издвојио је: рокенрол, секс и сладолед.

У пријатељском новинарско-књижевничком ћаскању је прошао и трећи дан Сајма књига на штанду Гласника.

YouTube - 1prema1: http://youtu.be/i3R7uA5G3cg

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/treci-dan-glasnika-na-sajmu-knjiga-u-beogradu

Нема коментара:

Постави коментар