Претражи овај блог

понедељак, 31. октобар 2011.

Седми дан Гласника на Сајму књига у Београду

29. Октобар 2011.

У суботу, 29. oктобра највећу пажњу посетилаца, не само Гласниковог штанда, већ и читавог Сајма књига привукао је Добрица Ћосић, писац који је обележио књижевну епоху у Србији и чија је књига У туђем веку најпродаванији наслов Службеног гласника у 2011. години. У дугој колони стрпљивих читалаца, којима је Ћосић пуна два и по сата потписивао књиге на штанду Службеног гласника, били су углавном млађи људи између 16 и 30 година. Један од младића обратио се Ћосићу речима: „У школи су ме, на сву срећу, натерали да прочитам Далеко је сунце, а остало сам читао сам са великим задовољством и радовао се свакој вашој новој књизи“. Уз нове наслове: У туђем веку, Преписка и Време змија, неколицина посетилаца донела је и књиге из своје породичне библиотеке са жељом да их Ћосић потпише. Писац је разговарао са читаоцима, потписивао књиге и фотографисао се, излазећи у сусрет жељама својих поштовалаца, који нису скривали дивљење и част што су у прилици да разговарају са њим.

Седмог дана сајма књига представљена је нова колекција „Сопствена соба“, уреднице Наташе Марковић. Прва књига колекцје, која се нашла на овогодишњем сајму, јесте Буђење Кејт Шопен, а ускоро ће се појавити и дела домаћих ауторки Анђелије Лазаревић и Јелене Димитријевић. Представљајући колекцију, уредница Наташа Марковић подсетила је на дело Вирџиније Вулф, која је у пространом здању прозне уметности, унутар сопствене собе пронашла место за књижевност коју су писале жене. Реч је о најособенијем делу књижевног здања о коме је на представљању говорила професорка Биљана Дојчиновић. Истичући појмовно-теоријску разлику између женског писма и књижевности које су писале жене, она је изразила задовољство што се након деценија истраживања и рада ове литературе коначно на ћирилици појавила књига Кејт Шопен. Реч је о делу које је настало крајем 19. века, а због чије је смелости ауторка платила високу цену, јер је окарактерисано као срамотно штиво. Данас се овај роман сматра канонским делом раног америчког феминизма и претечом америчког модерног романа.

Својом посебношћу, међу бројним Гласниковим насловима из области књижевних наука, Пољска књижевна авангарда заслужила је да буде представљена на овогодишњем Сајму. По речима уредника Гојка Тешића то је најлепша књига која се појавила на Сајму. Њен садржај, који чине програми и манифести од 1917. до 1939. године, прати изванредан избор ликовних дела, што ову књигу чини јединственом. Иако је реч о пољској уметности, таква књига не постоји у Пољској, а заслуга за то припада приређивачу Бисерки Рајчић. Као један од најбољих познавалаца пољске књижевности и културе, Бисерка Рајчић се већ деценијама бави истраживањем авангарде.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/sedmi-dan-glasnika-na-sajmu-knjiga-u-beogradu

Нема коментара:

Постави коментар