Претражи овај блог

петак, 29. јун 2012.

Разговор о Пекићевом ЗЛАТНОМ ДОБУ ДИЈАЛОГА

29. Јун 2012.

У амфитеатру Народне библиотеке Србије у среду, 27. јуна Гласник је организовао разговор о десетој књизи серијала некњижевне заоставштине академика Борислава Пекића Златно доба дијалога. На тај начин издавач обележава 20 година од његове смрти (2. јула 1992). Да је Пекић и после две деценије од смрти актуелан и присутан у нашој средини, не само као један од највећих писаца српског језика већ као истрајни борац за људске слободе и демократију, потврдила је публика која је до последњег места испунила амфитеатар. Публика се након излагања директора и главног уредника Гласника Слободана Гавриловића, књижевника Александра Гаталице, публицисте и књижевних критичара Теофила Панчића и Слободана Владушића укључила у разговор, као што су и желели организатори. Да се на Пекићевским идејама развије дијалог, волео би и сам аутор.

Књига Златно доба дијалога обухвата Пекићеве интервјуе од 1962. до последњег, који је дао Божи Копривици непосредно пред смрт 1992. године. То нису „обични“ разговори већ „изузетна литература“ јер Пекић није трошио свој раскошни таленат само када је писао романе већ и када је одговарао на новинарска питања, држећи се у свакој прилици максиме „није важна ширина већ дубина“, чуло се током разговора.

Издавач се захвалио пишчевој удовици Љиљани и ћерки Александри што подвижнички приређују Пекићеву богату рукописну заоставштину из које настају драгоцене књиге. Осврнувши се на теме којима се Пекић бавио у интервјуима, Гавриловић је ставио акценат на питање зла, света у коме доминира лаж и у коме су сви на некој врсти робије, да би закључио да је био личност коју одликују високи етички и морални принципи. Борислав Пекић је припадао људима који су живели за идеје, а не од идеја, и све време стојећи усправно, никада се не одричући права на критичко мишљење.

Свако коме је литература важна мора, за живота, „доћи на сусрет с Пекићем“, наглашено је у разговорима у Народној библиотеци. Пекић никада није био помодан, нити модеран писац, никада није следио оне који су у тренду. Пекић није био нити је сада „лаки“ писац – његова литература очекује од читаоца да буде образован и да заузме активан став према тексту.

Учесници ове расправе сложили су се да Пекића треба изнова читати, јер свако ново читање открива нове вредности, а они које не интригира нису још сазрели за сусрет са Пекићем. Све оно што је његова књижевна, али и некњижевна баштина – до данас је издржало пробу времена.

Реч „дијалог“ била је суштински битна за писца који својим јунацима даје најбоље шансе. Пекић је био један од снивача Демократске странке. Запамћен је као личност која је увек била спремна да саслуша неистомишљенике.

Одломке из књиге Златно доба дијалога говорио је глумац Павле Пекић.

1 коментар:

  1. Због овога су многи уписали Економију?

    Прича 146: Како се у Енглеској без рада обогатити?
    Одговор Борислава Пекића!
    Слика је у великој резолуцији...
    Надам се да можете прочитати...

    http://www.facebook.com/EkonomskiNis

    Зашто Пекић на латиници???

    ОдговориИзбриши