Претражи овај блог

петак, 13. јануар 2012.

Представљена књига ПОЉСКА КЊИЖЕВНА АВАНГАРДА 1917–1939

12. Јануар 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник је у среду, 11. јануара представљена књига Пољска књижевна авангарда 1917–1939 приређивача Бисерке Рајчић.


О књизи су говорили:
Гојко Тешић,
Милка Зјачић Аврамовић
и Бисерка Рајчић.

„Својим изузетним визуелним и ликовним рукописом, те богатим драгоценим садржајем, Пољска књижевна авангарда Бисерке Рајчић представља велики уметнички, издавачки подухват и догађај у српској култури“, напоменуо је уредник Гојко Тешић.

Пољској књижевној авангарди, која је у Србији до сад била мало позната, насталој у периоду од 1917. до 1939. године, Гласник у колекцији „Авангарда“ посвећује обимне и богато документоване књиге полонисткиње Бисерке Рајчић, које су плод њених вишедеценијских истраживања овог сегмента пољске књижевности двадесетог века. Уредница Милка Зјачић Аврамовић присетила се тренутка када је Бисерка Рајчић ушавши у редакцију Гласника рекла да је донела рукопис на коме је радила четрдесет година. Таква врста посвећености подстакла је, како њу, тако и ликовног уредника Горана Ратковића да књига буде посебна, не само по садржају, већ и по опреми и форми.

Књига садржи програме, прогласе, протесте, полемике појединих праваца и група и богато је илустрована. Реч је о јединственом издању, по свом обиму и богатом садржају, у литератури која се бави овим феноменима авангардне књижевне уметности. Будући да се већина авангардних стваралаца бавила различитим уметничким областима, поменути авангардни правци и групе приказани су кроз књижевност, позориште, посебно кроз ликовну уметност. Сви авангардни часописи објављивали су ликовне прилоге, позоришну и филмску критику илустровану фотографијама, фото-монтажама, плакатима и репродукцијама најновијих дела пољских уметника. Све то зналачки је сабрано у овој јединственој књизи која даје пресек узбудљивог периода богате и вредне културе, каква је Пољска.

Ауторка Бисерка Рајчић подсетила је на године истраживања у којима је, све до деведесетих, морала да преписује текстове јер је у Пољској било забрањено фотокопирање. С обзиром на то да је реч о пионирском истраживачком раду главни извори били су часописи. Колико је период авангарде у Пољској био узбудљив сведочи сама књига у којој се укрштају различити културни утицаји (Аустрије, Немачке и Русије, земаља које су окупирале Пољску), уметнички правци и алтернативни приступи како уметности, тако и њеној презентацији, која је у тадашњем конзервативном друштву била повод чак и за хапшење уметника.

Ово значајно дело на нешто више од пет стотина страница, осим свеобухватног представљања пољског авангардног стваралаштва садржи индексе имена, спискове часописа и група овог уметничког правца.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljena-knjiga-poljska-knjizevna-avangarda-1917%E2%80%931939

Купите на: http://www.klubglasnik.com/

Нема коментара:

Постави коментар