Претражи овај блог

петак, 25. јануар 2013.

КОРЕНИ РОМАНТИЗМА - Исаија Берлин



У Коренима романтизма сакупљена су постхумно објављена предавања која је један од највећих и најутицајнијих историчара идеја у 20. веку, Исаија Берлин, одржао 1965. године у Вашингтону, а која су касније у више наврата емитована на Би-Би-Си-jу (BBC). 
 
Разматрајући романтизам као првенствено немачки антипросветитељски, антирационалистички, антиуниверзалистички, антиматеријалистички и антиутилитаристички интелектуални покрет, Берлин покушава да га објасни и дефинише, да издвоји и анализира његову суштину, али и да покаже зашто су романтичари дубоко променили политику, етику и филозофију модерног човека у најрадикалнијој, најдраматичнијој и најдубљој промени погледа на свет која се догодила у модерно доба. 
 
Берлин пре свега анализира идеје Хамана, Хердера, Шилера, Шелинга и Новалиса и показује како су учествовале у обликовању национализма и конзервативизма, али и егзистенцијализма. Он пише на себи својствен начин, на који се о тако широком и сложеном интелектуалном покрету једино и може писати - комбинацијом епистемологије, аксиологије, естетике, етике и политике. 
 
Корени су књига која је једнако добродошла онима који тек треба да се упознају са идејама политичког романтизма, али и добрим познаваоцима традиције, које ће инспирисати на другачије промишљање темеља и последица деловања романтичарског покрета. Читајући ову књигу постајемо свесни заједничких интелектуалних корена савременог постмодернизма, неоромантизма, национализма, комунитаризма и антиглобализма и класичног романтизма 19. века.


цена: 756,00 РСД

Нема коментара:

Постави коментар